Социалистите внасят още днес в Народното събрание искане за изслушване на премира Бойко Борисов и то още в рамките на утрешния ден относно позицията на България за фискалния пакт.

Депутатите от БСП през този парламентарен сезон ще се борят за ново изборно законодателство и най-малкото - за промени в сега действащи текстове на Изборния кодекс, стана ясно на брифинг в партийната централа на социалистите.

Левицата ще иска и създаването на временна анкетна комисия по доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и другите сигнали за изборни нарушения. И през този парламентарен сезон социалистите ще се борят за налагането на мораториум върху проучването и добива на шистов газ и ще инициират местни референдуми по темата.

В тази парламентарна сесия социалистите се надяват да успеят да инициират дискусия за еврозоната. Те ще искат Конституционният съд да отмени текстове от Изборния кодекс, депутатите на столетницата ще дадат на КС и текстове от Кодекса на труда.

Ще се постараем да покажем както нашата опозиционност, така и нашата алтернативност, закани се Станишев.

По думите на лидера на БСП и президент на ПЕС обедняването на хората ще е в основата на дейността на парламентарната група на Коалиция за България.

По време на днешната редовна пресконференция на „Позитано 20" той не пропусна да отправи критики към управляващите, като само един от поводите беше снежната блокада през изминалите дни. „Изпълнителната власт, която трябваше да лови снежинките от въздуха, не успя да осигури нормална проходимост," заяви Станишев. По думите му „Гражданска защита" действала изключително слабо, но според него това е донякъде нормално, тъй като под ръководството на министър Цветанов тази структура се е превърнала в сираче.

Отговорност за ситуацията по пътищата носи регионалния министър Лиляна Павлова. В много общини не са преодолени последствията от снеговалежа, подчерта още червеният лидер.

Той коментира и изнесените вчера данни от БСК за опасност за банковата ни система, като заяви, че изобщо не е изненадан от тези данни и подчерта, че правителството, чрез законодателни решения, облагодетелства приближени свои фирми и смачква малкия и среден бизнес.

Икономическата криза в България свърши за г-н Дянков и г-н Борисов, както и за близките около тях кръгове," коментира още председателят на ПЕС.

Той е изненадан защо Бойко Борисов иска НСО и НРС да минат към изпълнителната власт. „За какво му е на министър-председателя и тази власт. Така или иначе президентът ще го слуша," попита лидерът на БСП. Иначе според него НСО заслужава да има свой закон.

От 20 януари до май тази година започва и отчетно-изборната кампания на БСП.

По повод завръщането на Георги Първанов в червените редици Станишев посочи, че го уважава като държавен глава, а след 22 януари, когато Първанов официално сдава властта на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, двамата ще разговарят като членове на една и съща партия.

На самият 22 януари Станишев заяви, че смята да си почива, тъй като е и неделя.