Срещата мина на професионално равнище и ние намерихме общ език по една просто причина - програмите са правени съобразно политиките, които провеждат страните-членки на ЕС. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев пред журналисти в кулоарите на парламента след експертна среща с ИТН за съставяне на кабинет.

"Червените" и партията на Слави Трифонов обсъдиха общи приоритети и сближаване по темата икономика и финанси.

Президентството подканя партиите да са отговорни и експедитивни

Президентството подканя партиите да са отговорни и експедитивни

Трябва възможно най-скоро да намерят формулата в интерес на българското общество...

В разделите, които сравнихме, видяхме, че в програмите ни има много общи неща и даже има възможност с участие на всички експерти от двете партии да обсъдят някои от конкретните инструменти и очакваните промени в областта на регулациите, ефективността на регулативните функции.

Разделяме се с много добри чувства и както и да се развият нещата и двете страни сме готови да подкрепим всички разумни за България решения, категоричен бе Гечев.

На срещата не е обсъждано приемането на еврото. Разговаряли са за данъчната система, която се нуждае от анализ. Данъците за бизнеса няма да бъдат променяни, данъците върху доходите също не били обсъждани, а се говорило за това как може да се направи за в бъдеще необлагаем минимум.

ИТН далеч от мисълта за правителство, в което "всички да са щастливи"

ИТН далеч от мисълта за правителство, в което "всички да са щастливи"

До петък няма да е ясно какви имена ще има в кабинета, обяви Ивайло Вълчев

От своя страна експертът Любомир Каримански от "Има такъв народ" добави, че разговорите с БСП преминали в конструктивен дух, като и двете партии изложили програмите си в икономика и финанси. Намираме много общи неща и има воля за промяна на процесите, воля за промяна на това да се направи устойчива икономиката на България, да има ръст в малките и средни предприятия да бъдат по-стабилни и внедряване на кръговата икономика в България, обясни Каримански.

Имена на кандидати за премиер и министри не са били обсъждани по време на срещата между БСП и ИТН. Много експерти имаме, които са работили по програмите и могат да бъдат изпълнени, увери Каримански.

Разговарящите за кабинет сблъскаха декларации, ИТН мълчи

Разговарящите за кабинет сблъскаха декларации, ИТН мълчи

В декларациите се включи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

По-рано през деня служебният премиер Стефан Янев призова ИТН да съставят коалиция.