Държавният глава има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет, изпълнявайки конституционните си задължения. Това заявява прессекретариатът на държавния глава във връзка с настойчивите запитвания от медии предимно за момента на връчване на мандата.

От президентството подчертават, че страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и взимането на решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. "Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество...", заявяват от институцията.

"Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили" завършва обаче позицията на държавния глава.

Премиерът Янев призова ИТН да състави коалиция

Премиерът Янев призова ИТН да състави коалиция

Време е политическото говорене да премине в политическо действие

Припомняме, преди няколко дни държавният глава Румен Радев заяви, че е готов да даде време на партиите да постигнат договореност за подкрепа на правителство с първия мандат, като ще го връчи, когато те бъдат готови. Нагласата му обаче бе от първите дни на преговори между "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме", като разговори се проведоха и с БСП и с ДПС. 

Разговарящите за кабинет сблъскаха декларации, ИТН мълчи

Разговарящите за кабинет сблъскаха декларации, ИТН мълчи

В декларациите се включи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Днес обаче, за втори пореден ден след намеци от вчера, настъпи обрат в добрия и конструктивен тон между партиите, които излизаха с декларации за сближаване на позициите и разбирателство. Тон даде съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който по-късно направи съвместно изявление и с председателя на ИСБНИ Мая Манолова

Днес от "Има такъв народ" разговаряха предимно с БСП, от където обаче отправиха покана за разговор поотделно и с "Демократична България" и с Изправи се.БГ! Ние идваме" във формат без ИТН.

ИТН далеч от мисълта за правителство, в което "всички да са щастливи"

ИТН далеч от мисълта за правителство, в което "всички да са щастливи"

До петък няма да е ясно какви имена ще има в кабинета, обяви Ивайло Вълчев