Още не е взето окончателно решение дали БСП да подкрепи кабинета на "Има такъв народ" (ИТН). Това ще се случи в следващите един-два дни и ще зависи и от позициите на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). Това обясни пред БНР Стоян Мирчев от БСП.

Според Мирчев от значение ще бъде ще има ли разговори между ИТН и останалите две партии - ДБ и ИБГНИ.

На финалната права: ИТН и БСП изгладиха и последните си останали различия

На финалната права: ИТН и БСП изгладиха и последните си останали различия

Целта на срещата е била изясняване на приоритети от декларацията на ИТН

"Иначе няма как да бъде избрано правителство, чисто математически", отбеляза той.

Въпреки припокриването на редица приоритети между БСП и ИТН, трябва да се види, че има достатъчно хора в парламента, които искат тази промяна, подчерта Стоян Мирчев, която за да се случи, не трябва ГЕРБ и ДПС да участват.

"Дали ще имаме достатъчно сила да променим нещата", запита той.

Стоян Мирчев припомни, че от ДБ и ИБГНИ са заявявали, че са важни политиките, а не личностите.

Добромир Живков: БСП и вероятно ГЕРБ или ДПС ще решат съдбата на кабинета

Добромир Живков: БСП и вероятно ГЕРБ или ДПС ще решат съдбата на кабинета

Симпатизантите за ИТН от 4 април отпаднали, на 11 юли имали нови

"Политиките бяха поставени на масата, бяха намерени допирни точки между всички нас, които сме партии на протеста. И сега изведнъж вече говорим за личности, с които те са несъгласни. Тоест те създават едно впечатление, че за тях не са толкова важни политиките, колкото да имат съответните министерски места", захапа той ДБ и ИБГНИ.

"Допирните точки, които сме ги определили като политики, задължително трябва да бъдат оформени под някакъв документ. Това дава гаранция не на нас, това дава гаранция на обществото", категоричен е Мирчев.

По думите му ИТН приема основните политики на БСП.

"Ако третият мандат дойде при нас, ще се говори със служебното правителство да остане то редовно", потвърди социалистът.

БСП иска подпис на хартия с ИТН, а ако вземат мандат - предлагат служебния кабинет

БСП иска подпис на хартия с ИТН, а ако вземат мандат - предлагат служебния кабинет

НС на БСП в две точки:

В отговор на въпрос за изкуствено сваляне на кворума и дали правителството на ИТН може да мине само с подкрепата на гласовете от БСП той обобщи, че "хипотези има всякакви".

"Всички партии трябва да свалят своите карти. Ние в такива театри не искаме да участваме. Това не би било честно към българския избирател. Нека всички партии да заявят какво биха направили. Ние сме заявили, че сме готови да участваме в промяната. Да видим дали и другите са готови да го направят. Ако няма съответната готовност, да вървим нататък, както е разписано в Конституцията", изтъкнаа Стоян Мирчев

Относно последните социологически данни от изминалата седмица Мирчев отбеляза, че "има леко разместване на върха" и ако останалите политически партии не са внимателни, има голяма вероятност моделът ГЕРБ, който сега е изолиран, вместо да бъде премахнат, да бъде върнат.

"Затова трябва да сме малко по-смирени", изтъкна червеният депутат.

Членовете на БСП искат писмено споразумение с ИТН

Членовете на БСП искат писмено споразумение с ИТН

Въпросът е, че всички партньорства си имат цена...