Националният съвет на БСП заседава близо 5 часа днес за оформяне на позиция по проектакабинета на "Има такъв народ" и дали ще го подкрепи, след което лидерът Корнелия Нинова обяви в две точки постигнатите решения в резюме.

Националният съвет реши да продължи разговорите с ИТН по днешната политическа декларация и тя да е основата за писмен документ, на който БСП държи. Да има писмен документ, да гарантира, че нашите предложения ще ги има черно на бяло и ще бъдат изпълнени, но да продължим разговорите по тях с тази декларация, да обсъдим допълнения и корекции, които партията иска да предложи и на следващ етап да се произнесем окончателно, уточни лидерът на партията.

Членовете на БСП искат писмено споразумение с ИТН

Членовете на БСП искат писмено споразумение с ИТН

Въпросът е, че всички партньорства си имат цена...

Одобрено е като добро свършеното дотук от преговорния екип, оценили сме, че сме изпълнили мандата, запознахме се с декларацията на ИТН за проект на документ, около който да търсим обединение. Но Националният съвет на БСП смята, че в нея не са отразени доста от нашите предложения - има помощ за млади семейства, преизчисляване на пенсиите, но има такива предложения, по които не е постигнато съгласие, например фиксирано преразпределение на разходите на бюджета е между 35-39%, БСП е винаги било за по-голям процент, отделен от БВП, за разходи, поясни Нинова.

Следващият етап зависи от гласуването на правителство в Народното събрание, ако бъде внесено в петък в президентството, вероятно ще се гласува другата седмица, до тогава продължават разговорите с ИТН за уточняване на политиките, остава позицията, че няма предложения за министри. Принципно и последователно следваме това, което сме казали от първия момент, каза Нинова.

БСП държи в този документ да бъдат отразени резултатите от преговорите. Въпросът, ако се откаже споразумение - остава отворен, добави лидерът на БСП и уточни, че ИТН в началото не искали и такъв документ, а сега проявявали разбиране и са предложили такова. Ще искаме да се усъвършенства и да има такъв документ, категорична е тя.

БСП внимава с червените линии

БСП внимава с червените линии

Продължават да търсят формула за писмени гаранции

На въпрос дали БСП е осбъждало имената на представения от ИТН кабинет, Нинова каза - "Някои колеги изразиха резерви по отношение на някои имена, те ще бъдат описани в официалната позиция на НС на БСП, която ще бъде публикувана до минути."

Втората точка

Ще се търсят разговори с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме". Ако въпреки всички усилия не се състави кабинет с първия мандат, няма да подкрепим втория на ГЕРБ. Иначе НС е решил, ако третият мандат бъде даден на БСП - да предложим служебният кабинет да бъде избран за редовен такъв от парламента, съобщи Корнелия Нинова.

Тя отговори на слухове за оказване на натиск от президентството да не се подкрепя предложеното от ИТН правителство: "Очевидно го слагам в сферата на клюките и интригите, които последната седмици се леят на воля отвсякъде. Върху мен не е упражняван такъв натиск, нито дори намек от президентството, не съм чувала..."

Проф. Александър Маринов: Въпросът с правителството не се изчерпва с избирането му

Проф. Александър Маринов: Въпросът с правителството не се изчерпва с избирането му

ИТН легитимира БСП като свой партньор