На съботния пленум заседание ръководството на БСП прие решение за участие на партията в предстоящите избори за президент и вицепрезидент през тази година.
Отново обаче не стана ясно дали социалистите ще издигнат свой кандидат или ще подкрепят чужд.

Има ли пилот в самолета, питат от БСП
Още...

Въпросът остана отворен след изказването на лидера Станишев, който заяви, че кандидатът за президент, който БСП ще издигне или ще подкрепи, трябва да поеме ясни ангажименти - всеки кандидат за президент и за вицепрезидент трябва да осъзнае с каква тежест се нагърбва.

Според Станишев на президентските изборите БСП трябва да изведе на преден план националната задача - обществото да се противопостави на модела на управление, който налага ГЕРБ.

„Кандидатът ни трябва да бъде изразител на това отхвърляне - не партийно, а гражданско на първо място", изтъкна лидерът на БСП.

Станишев не изключи варианта за вътрешнопартийни избори. Той обаче отбеляза, че има рискове по отношение на търсене на подкрепа за втори тур.

„Важно е нашите кандидати да имат подкрепата и мобилизацията на членовете и симпатизантите на БСП и на левицата, но и на много по-широк кръг граждани", добави Станишев.