БСП връщат мандата за съставяне на правителство, но няма да пречат на приемането на бюджета.

Това каза Корнелия Нинова, лидер на БСП след провелите се консултации при президента Росен Плевнелиев.

Ако ни бъде връчен мандат ще го върнем. Както и ако бъдем поканени от третата политическа сила, на която бъде връчен мандат - ще откажем, ние няма да участваме в такова правителство с 38 депутата в този парламент, заяви лидерът на БСП.

Нинова изтъкна, че парламентът е с изчерпани възможности и доверие и БСП е това възможно по-бързо да се организират предсрочните избори.

"Заявихме нашата позиция, че това мнозинство в този парламент не може да формира стабилно правителство", коментира още тя и добави, че предсрочните парламентарни избори трябва да са възможно най-скоро по конституционните правила, т.е. това е краят на март или началото на април.

Нинова посочи, че са заявили пред президента Плевнелиев, че като партия нито ще предлагат министри, нито ще участват в каквото и да е редене на служебен кабинет. "По Конституция това е правомощие единствено на действащия държавен глава. Ние като партия не участваме в редене на служебен кабинет, няма да предлагаме министри по никакъв начин", заяви още лидерът на БСП лява България.

Нинова отново заяви, че в този парламент не бихме участвали в съставяне на правителство с която и да е формация.

Като важни законодателни инициативи в рамките на 43-то НС от левицата са настояли за промените в изборното законодателство в рамките на заявеното от гражданите по време на референдума, второ - бюджетът да мине на второ четене.

Нинова заяви, че не подкрепят предложения от управляващото мнозинство бюджет, но няма да пречат на приемането му.

"Ние няма да пречим на това. Между първо и второ четене няма да внасяме предложения, включително и предложенията за отмяната на плоския данък и намаляването на ДДС. Тези политики, дай Боже, някой друг мандат да ги правим, но няма да пречим на приемането на бюджета на второ четене", настоя още Нинова.

Тя настоя още парламентът да се занимае с няколко законопроекта на левицата, а именно Закона за публичната собственост, Закон за храните и още няколко законопроекта, свързани с икономиката на България.