Служебното правителство се провали в основния си ангажимент за провеждане на честни и демократични избори, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на партията.

Такъв хаос на парламентарни избори България не е виждала. Те бяха повторение и влошаване на това, което видяхме на президентските и местни избори през 2011 година, подчерта още Станишев и подчерта, че служебното правителство трябва да понесе своята политическа отговорност.

Станишев заподозря някои в БСП във връзка с ГЕРБ
Още...


Червеният лидер припомни и че е бил осуетен един мащабен заговор срещу демокрацията чрез залавянето на тези 350 хиляди незаконни бюлетини. По думите му, Министерският съвет се е държал абсолютно неадекватно по отношение на този криминален случай.
Тепърва ще се изяснява дали целият този хаос е съзнателен или не, каза Станишев.

Според него дейността на ЦИК и РИК е била под всякаква критика. Тук той се размина с международните наблюдатели, които вчера заявиха, че служителите в комисиите са се справили много добре.

Соцлидерът дебело подчерта, че въпреки множеството нарушения в деня на изборите и въпреки откритото съдействие на служебното правителство по линия на една определена партия, БСП реално увеличила подкрепата си.

За първи път БСП има представителство в парламента от всички райони. ГЕРБ загубиха над 500 хиляди гласа, а БСП спечелиха 200 хиляди гласа, отчете още той и обеща, че това доверие няма да бъде продадено.

Станишев пое още един ангажимент, ако имат възможността да формират правителство - никога повече такива избори в България, никога повече такъв срам.
Слава Богу заговорът за оставане на ГЕРБ на власт не сработи. България трудно и мъчително започна процес на освобождаване от Борисов и Цветанов, заяви за пореден път Сергей Станишев.

Той добави, че би било безотговорно сега, в този момент да се иска касиране на изборите, макар да има основания за това. По думите му, касирането би означавало само едно - оставане на ГЕРБ на власт чрез служебното правителство.
Това не може да се допусне. България трябва да стартира процес на прочистване от тази зараза, която доведе до рушене на държавността като основа на всякакво развитие, изтъкна лидерът на червените и добави:
„Ние сме на път да постигнем първата и основна цел - сваляне на ГЕРБ от властта и недопускане този модел отново да се завърне."

Той увери, че от БСП все още не са водили разговори и преговори с други политически сили за сформиране на правителство. Това обаче предстои да стане в следващите дни, а началото ще бъде поставено с парламентарно представените сили, без ГЕРБ, защото с тях няма какво да си говорят. Предстоят и разговори с редица политически партии, извън парламента.

Станишев е категориен, че няма да приемат да им бъдат извивани ръце и няма да отстъпят от позициите и принципите си.
Той каза и че в случая не става дума за възпроизводство на тройната коалиция от 2005 година, защото сега ситуацията е различна. Но преговори ще бъдат водени и с Атака, и с ДПС.

Аз знам, че ГЕРБ в момента водят задкулисни разговори и обещават златни планини. Знам, че ще търсят всякакви форми - шантаж, заплахи, за да си осигурят мнозинство. Вярвам, че няма да им се случи, за да не катастрофира държавата, подчерта още той и повтори, че ще търсят формиране на експертен кабинет от качествени хора.

По думите на Станишев, „това безвластие на служебното правителство не може да продължава и затова час по-скоро президентът да свика новото Народно събрание, което да започне работа."

Припомняме, по-рано днес Корнелия Нинова също даде заявка за преговори с Атака, като заяви, че разговорите с националистите вече са започнали. По думите й в програмите на две партии има сходни моменти.