По време на днешното си заседание Комисията по бюджет и финанси единодушно прие на второ четене Закона за офшорните дружества. При обсъждането на законопроекта, внесен от Йордан Цонев и Делян Пеевски, специализираната парламентарна комисия прие редакционна поправка в наименованието на Закона, която включва не само офшорните дружества, но и свързаните с тях лица.

Тяхната цел е недопускане на офшорните дружества, свързаните с тях лица и техните действителни собственици до конкурси за усвояване на публични средства и предотвратяване избягването на данъчно облагане.

С предложенията, които бяха приети днес, приложното поле на забраните за участие се увеличи от 20 на 28 икономически области. Сред тях са забрани офшорни дружества да придобиват собственост върху земи и гори от държавния горски фонд, да участват в търговски дружества с държавно или общинско, да добиват енергия от възобновяеми енергийни източници и др.

Комисията прие административно-наказателните разпоредби за офшорно дружество, което издава периодични печатни издания, предвиждащи налагане на глоба в размер на между 100 000 до 500 000 лева.