На 25 септември ще бъде изтеглен жребият на поредните номера на партиите и коалициите за местните избори, обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева на редовния седмичен брифинг на комисията.

ЦИК е приела своите решения по техническата характеристика на бюлетините, както и методическо указание по отношение на Общинските избирателни комисии (ОИК). Бюлетините за предстоящите местни избори са четири - за кмет и за общински съветници, за кмет на район, бюлетини за кмет за община и бюлетини за кмет за кметство за населени места с над 350 души.

Регистрацията за местния вот започва на 2 септември

Регистрацията за местния вот започва на 2 септември

Партии и коалиции ще могат да се регистрират до 13 септември

Всички участници са информирани, че предварителните списъци са публикувани. За улеснение избирателите могат да проверят дали са в списъка.

По предварителните списъци избирателите са 6 227 901.

ЦИК е приела и становище по отношение на отпуските на кандидатите, които се регистрират за кметове. Действащите кметове, които се кандидатират за нов мандат на предстоящите местни избори, излизат в платен или неплатен отпуск, като определят със своя заповед един от своите заместници за кмет. Президент, вицепрезидент, премиер, министри, заместник-министри и евродепутати няма да излизат в отпуск за местните избори.

По отношение на кандидатите за общински съветници, които в момента са кметове, законът е категоричен, че те няма да излизат в платен отпуск, а излизат в отпуск само за времето, в което ще участват в предизборната кампания. В населените места, където няма да се провеждат кметски избори, действащите кметове ще изпълняват задължението си до изтичане на мандата им.

Проведен е конкурс за изпълнител на компютърната обработка на резултатите от бюлетините и изборите. Кандидатът за провеждането на услугата ще бъде "Информационно обслужване" АД.

Административен лабиринт за малките местни коалиции за регистрация на изборите

Административен лабиринт за малките местни коалиции за регистрация на изборите

Поводът е решение на ЦИК за наименованията на партии и коалиции

В ЦИК са постъпили общо 3 сигнала и 14 жалби. Днес са отхвърлени 2 възражения на Общински избирателни комисии (ОИК), които са отказали регистрация на една партия и една коалиция.