„Ние в НДСВ никога не сме се съмнявали в качествата на Симеон Сакскобурготски. Това омаскаряване, което стана в последните две години, е характерно за нашите географски ширини, но за нас е сигурно, че той е много добра кандидатура, най-малкото защото е възпитаван за държавен глава".

Това каза бившият образователен министър Даниел Вълчев в ефира на Нова телевизия за това дали смята, че Симеон е най-подходящият кандидат за президент на страната. Вълчев заяви, че няма съмнение в това.

Кандидатурата на Меглена Кунева Даниел Вълчев определи като силна. „Това е човек, който сам си е проправил пътя, с упоритостта си, с образованието си и качествата си. Не е дошъл някой да му даде всичко наготово", каза Вълчев за Кунева.

Като положителна страна на тази кандидатура той посочи, че това е човек, добре приет в чужбина, запознат е с проблемите на Евросъюза, познава се с повечето от световните лидери, може да говори с тях на техните езици, което е много важно. В това отношение ние не сме случвали много на президент, добави той.

Той определи като несъстоятелна тезата, която се изтъква от противниците на кандидатурата на Кунева, че в нейно лице ще избират пак стари лица на Тройната коалиция. Той отхвърли и тезата, че големите играчи на политическите сили ги няма на сцената и се пускат някакви малки играчи да си джиткат по пистата.

На въпрос кога политическото ръководство ще подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева Даниел Вълчев каза, че въпросът трябва да бъде отправен към политическото ръководство, тъй като той не е негов член.

Според Вълчев Кунева ще събере много по-широка подкрепа, отколкото такава, която ще бъде дадена за която и да е политическа сила и това също е нейната положителна страна.

В отговор на това дали Кунева не се е забавила с обявяването на кандидатурата си, бившият образователен министър заяви, че тя не се е забавила и това е първият нормален кандидат за президент, който е обявил кандидатурата си.

За това дали Кунева ще търси подкрепа от политически партии Вълчев каза, че който иска като гражданин и като организация, да покрепи Меглена Кунева, но тя няма да обикаля партийни централи.

Той посочи, че самият факт, че има остра реакция срещу кандидатурата на Кунева от някои страни говори, че логиката е добра. „Нека да има нормална борба - или харесвате това, което има, ако е така - добре. Ако не - ето ви възможност да го промените", каза Вълчев и добави, че логиката „Или аз, или потоп трябва да приключи".

Ситуацията в страната Вълчев определи като недобра. „В периода 2005-2009-та много хора подобриха своя икономически статус. Разбира се много неща не се направиха и аз съм бил от онези, които критикуваха това", заяви той.

„Сега само едни бодряшки призиви се отправят, почакайте месеци, година. А в същото време други страни излязоха от кризата и бележат забележителен икономически ръст. Вижте Германия, която бележи голям ръст, а при нас се увеличава безработицата , пада потреблението", изтъкна Вълчев.

По отношение на изказване на Сергей Игнатов, че с всяка година резултатите на българските ученици се подобряват, Даниел Вълчев посочи, че е противник на крайните възгледи за българското образование. По думите му въвеждането на външното оценяване е голям успех. Има външни стандарти, които се налагат и ние вече сме в крак с тях.

Той посочи, че в България има много добри училища и училища, в които образователният процес не е на добро ниво. Той посочи, че сегашният екип на министерството от две години не могат да сколасат и да вкарат нов закон за училищното образование. Един закон не се пише за 2 години. Трябва да знаят, че втората част на мандата е много по-трудна да правене на реформи и аз не съм оптимист за закона, подчерта бившият просветен министър в правителството на НДСВ и Тройната коалиция.