Реформаторският блок предлага държавата с всичките си институции да се върне там, откъдето е избягала, а именно - в гетата.

На извънредна пресконференция националното ръководство на ДСБ предложи мерки, притеснени от поредното тежко нагнетяване на етническо напрежение в предизборен период.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е обезпокоен, че това се случва винаги преди местни избори в България с политически цели и много тежки последици за цялото общество.

Държавата, по думите му, отсъства от гетата и все по-големи групи български граждани са изключени от всички системи на държавата, в това число образование, здравеопазване и правораздаване.

Това се използва във все по-голяма степен от злонамерени политици и цели политически сили за купуване на избори и осигуряване на участие във властта", коментира Кънев.

Според него тези политически сили впоследствие имат интерес от поддържането на живота в гетото в този вид и на слабостта и зависимостите на големи групи от българското население. Той изрази обезпокоение от рисковете за превръщане в гета на зони в страната, които не са изцяло населени с роми. По тази причина според него проблемът е не етнически, а социален.

Истинските решения за справянето с проблема са, на първо място, чрез влизане на държавата чрез постоянно полицейско присъствие и постоянен полицейски пункт във всяка зона, където престъпността и сблъсъците между български граждани бележат необичайно високи нива през последните години.

На второ място трябва да има постоянни пунктове за здравни грижи. На населението в тези райони трябва да се осигурят социални услуги на място чрез експерти на социалното министерство и Агенцията за закрила на детето. Те ще трябва да провеждат постоянни социални анкети на населението и да осъществяват надзор за посещаемостта на децата в училище.

Усилено трябва да се осигуряват социални умения, които са необходими за приобщаването на населението към трудовия пазар.

Реформаторът подчерта, че така, както се стремят да осигурят борбата с олигархията и корупцията в правосъдната система, по същия начин това трябвало да бъде постигнато и в тези низини на обществото.

Той категорично застана против политическата злоупотреба с хората в гетата и с насаждането на омраза срещу тях.

Попитан защо именно в този момент повдигат тема, която от години е проблематична, Кънев обясни, че седми месец са в изпълнителната власт, като Реформаторският блок ръководи министерствата, които са най-близки до непосредствените социални проблеми на хората. Той не конкретизира колко ще струват на държавата мерките, които предлагат, но посочи, че ще бъде много по-малко от загубите, които беззаконието нанася на държавата.

По думите му, 4-5 години отвъд мандата на едно управление трябва да има ясни резултати.

Местната власт да се включи в диалога с държавата и заедно да работят за решаването на проблема, предлага председателят на софийското ДСБ Вили Лилков.

По думите му, преди месец, когато МВР влезе в софийската циганска махала "Факултета" заради опита за убийство там, престъпността по данни на силовото министерство спаднала няколко пъти.

Той също констатира, че досегашният модел за приобщаване на гетата не работи. Визира случаите на напрежение в Катуница през 2011 г., както и в Гърмен и на други места през настоящата година, акцентирайки, че това се случва винаги преди местни избори.

Според реформаторите най-драматични са не проблемите в големите градове, а в селата, така че там полицейското присъствие е най-належащо. Те смятат, че ще срещнат подкрепа по отношение на мерките, които предлагат.