ГЕРБ призова БСП да прояви мъжество, да се опъне на ДПС и да гласува по съвест по време на дебатите за чисто новия Изборен кодекс.

Народният представител от опозицията Цвета Караянчева - депутат от Кърджали, напомни на колегите си от левицата, че имат не само коалиционни партньори, но и избиратели.

Изказването на Караянчева е по повод предложението на ДПС да няма уседналост при гласуването. "Целта е връщане на изборния туризъм", заяви депутатът от опозицията и призна, че знае какви са аргументите на ДПС, но не и какви са аргументите на БСП.

Припомняме, в момента законът забранява да гласуват за кметове и общински съветници хора, които не са живели през последните 6 месеца в даденото населено място.

Герберката призовава да се запази уседналостта, защото тя дава възможност на хората, които живеят в смесените региони, независимо от тяхната етническа, гражданска и социална позиция, да проявят своята воля да изберат кмета на населеното място и да дадат своя вот на човека, който познава техните проблеми.

"Проявете мъжество", призова колегите си от столетницата още веднъж Цвета Караянчева, дори и да знае, че това ще е повод за драматизъм в отношенията между двете управляващи партии.

В своя защита народният избраник от ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС не е против уседналостта, но се придържа към европейското разбиране на принципа на уседналост. "ДПС не влиза в каквито и да са пазарлъци във връзка с нарушаването на Конституцията.  Трябва да се вземат правилните решения, а не популистките", отсече още Карадайъ.

При гласуването обаче народните представители решиха да оставят уседналостта.

След това обаче по предложение на Мая Манолова депутатите решиха да отложат за по-късен етап гласуването на две алинеи от член 3 на изцяло новия Изборен кодекс. Едната от тези две алинеи е именно за уседналостта.