Николай Свинаров Днес се очаква завръщането на последната група военни, които посетиха новата база на българския контингент в Ирак. Това заяви в Шумен министърът на отбраната Николай Свинаров, цитиран от БНР.

Той съобщи, че до понеделник ще има заповед за преместването на българския контингент в база “Еко” и вероятно до три седмици ще бъде извършено преместването.
Според него има въпроси във връзка с преместването на контингента, които още подлежат на изясняване, но обявеното решение едва ли ще бъде променено.

Според министър Свинаров това обаче не означава, че българският контингент ще намали своята активност или ще работи в условия на липса на риск.

Вече е готов планът за организационното изграждане на Българската армия до 2015 година, съобщи още министър Свинаров. По думите му, планът ще бъде приет от Министерски съвет през следващата седмица и едва тогава ще могат да се коментират конкретни факти.

Военният министър коментира, че според новия план ще има промени в организационното изграждане на Генералния щаб на БА и на видовете войски.

Няма липса на комуникация между министъра на отбраната и началника на Генералния щаб, има разлика в позициите, което е нормално, заяви по-късно Свинаров пред Дарик радио.
Той допълни, че не става въпрос за задържането или освобождаването от поста на главнокомандващия ВВС генерал Димитър Георгиев.
Моята позиция е, че не трябва да има коментар преди фактите да са окончателно приключили и да има влязъл в сила акт, който да се коментира.

Николай Свинаров заяви още, не няма доказателства за присъствието на министър с картонче в кабинета. В структурите на МО няма досиета или документи с изтекъл срок на секретност, които да не са предадени на държавния архив, посочи той.