Днес празнуваме тържествено деня на храбростта и празника на БА, заяви в речта си президентът и върховен главнокомандващ въоръжените ни сили Росен Плевнелиев. Той отдаде почитта си към храбрите български войни, отдали живота си за мирното съществуване на родината ни.

„Бъдете победоносни", благослови воините ни патриархът
Още...

С викове "Ура" от страна на стотици столичани, дошли за Гергьовския военен парад, на площад „Батенберг" бяха посрещнати бойните знамена и знамената светини.

Държавният глава подчерта, че днес се прекланяме пред саможертвата на войниците ни. Много са битките в нашата историческа памет, които пазят спомена за бойните подвизи на БА, посочи Росен Плевнелиев. По думите му българските воини никога не са участвали във войни с желанието да завладея чужда земя, не са позволявали и да бъдат завоювани българските знамена.

С гордост държавният глава отчете победата ни над Одрин, както и битките образци за смелостта на войниците ни при Булаир, Чаталджа, Люлебургаз.
Президентът не пропусна и Първата Световна война. Българският войник не предаде честта си, каза той, като акцентира и на Втората Световна война.

По думите му БА е един от най-стабилните символи на държавността. Според него именно армията ни се включва в мирно време да помага на пострадали при бедствия и тежки стихийни катастрофи. За пример той посочи миналогодишните бедствия в Хасковско.

Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към БА, доволен е президентът. По думите му българските войници храбро изпълняват служебния си дълг зад граница. Затова и според него всички държавни институции трябва да подкрепят усилията на ръководството на Бъбгарската армия.

Росен Плевнелиев благодари на днешните армейци за професионализма и храбростта и им пожела силна воля, незичерпаема енергия и здраве.
След речта на президента тържествено прозвуча химна ни. Дойде ред и на тържествения марш на ротите, приветстван от аплаузите на публиката.

Над 500 военнослужещи в седем представителни блока преминаха в тържествен марш.
Сред тях бяха военнослужещите от Военна академия „Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите.

В парада участваха Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини:

Самарското знаме, знаме на Стиляна Параскевова, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 1-ви конен полк, знаме на 15-ти Ломски полк, знаме на 13-ти Рилски полк, знаме на 24-ти Черноморски полк, знаме на 25-ти Драгомански полк.
Само 3 вертолета на ВВС преминаха над столичани, дошли в центъра на София. Оказа се, че това не се харесва на президента Росен Плевнелиев, който се ръкува с военно-инвалидите и им пожела все по-такива хубави празници да се виждат, но и да има повече техника.
Това си желание той нееднократно сподели с хората, с които повече от 30-40 минути след края на парада се ръкува и снима. Президентът бе наобиколен от малки деца, приемаше поздрави и целувки от пенсионери.

Истинска истерия обхвана чуждестранни студенти в България, които се снимаха и разговаряха на английски език с държавния глава. След края на фотосесията те се разпищяха екзалтирано. С друг чужденец пък президентът разговаря на немски език.
И пред медиите той си пожела повече военна техника на парадите за 6 май. Пожелах си на следващия парад догодина освен всички да пеем химна, но и да бъде още по-многобройно представителството на армията ни, а и да извадим някоя от новите техники, все пак да имаме какво да покажем, да го покажем на света и да се гордеем с нашата армия, пожела си президентът Плевнелиев.

Той бе категоричен, че армията ни трябва да бъде модерна и да бъде технологично преоборудвана. Аз съм много за това да купим няколко изтребителя за армията, не бива да разчитаме само на старите, които притежаваме от доста време, заяви още президентът.
По думите му редица експерти са обиколили много държави за възможностите да закупим модерни изтребители, но новият парламент ще трябва да финализира сделката. Имаме нужда от нови самолети, имаме нужда и от нова техника, категоричен е държавният глава.

Няколко модела изтребителя, по думите му, са в полезрението на експертите, но крайното решение ще дойде най-рано след 3 месеца.
Ще се прецени дали изтребителите, които ще купим ще са нови или втора употреба.

Предварителните разчети показват, по думите му, че ще можем да купим 9-10 машини.
Според президента армията ни се нуждае от технологично обновление. Трябва да подобрим и комуникационните ни системи, трябва да помислим за безпилотни самолети, инфрачервени камери, поясни Плевнелиев. Той е категоричен, че ще постигнем целите си "скромно, но с визия".

Нашата армия трябва да има високо самочувствие, нашата нация има нужда от силна и ефективна армия, смята Росен Плевнелиев. Това е армията на народа, подчерта той.
По думите му миналата година в над 400 пожара първа е реагирала армията ни.
Честно да ви кажа и аз исках да попея, сподели той по повод на това, че военните ни пяха българския химн, с което развълнували държавния глава. Много е въодушевяващо, призна Росен Плевнелиев.