ДПС ще положат всички усилия с втория или третия мандат да има управление. ДПС няма да водят преговори само "Възраждане" за съставяне на правителство, но с всички други партии ще разговарят. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев от трибуната на Партийния дом по време на дебатите по проектокабинета на Росен Желязков.

ДПС ще постъпят държавнически при първия, втория и трети избор за съставяне на правителство.

По думите му трябва да бъде избрано стабилно правителство, да има ясно мнозинство зад него и от тази гледна точка - ДПС ще подкрепят първия мандат за съставяне на правителство, подчерта Йордан Цонев. Какъв е изходът, ако не се състави правителство? Още повече ще спадне участието на гражданите в изборите и този цикъл на спад на доверието и на избори не може да бъде решен по друг начин, обясни Цонев. Няма начин да бъде прекъсната политическата криза, ако не се договори мнозинство и не се излъчи управление. Иначе другият вариант е промяна на конституционната уредба. Заповядайте да видим кой ще иска да я промени при този разлом, призова Йордан Цонев.

Нервите на Борисов не издържаха на пленарна зала

Нервите на Борисов не издържаха на пленарна зала

На лидера на ГЕРБ не му се слушат лъжи

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отговори на Йордан Цонев. Костадинов смята, че няма избирател на ГЕРБ, който да не подкрепя формацията на Бойко Борисов да се превърне в патерица на ДПС. Няма нормален гербаджия, който да не смята, че ще се превърнете в притурка на ДПС. Ако всяка една партия си спази обещанието, но ако все пак има кабинет - вие ще поемете по съдбата на БСП, посочи Костадинов.

"ДПС не е политическа организация, а политическа мафия, която поставя под въпрос елементите на национална сигурност. На тези хора ли искате да поверите съдбата на българския народ", обърна се Костадин Костадинов към ГЕРБ. "Възраждане" не виждат нищо лошо в политическата криза и във възможността да се отиде на нови избори.

Формацията на Костадин Костадинов няма да подкрепи проектокабинета на Росен Желязков. Въпросът е дали ще се намери анти ГЕРБ-ДПС коалиция, посочи Костадин Костадинов.

Борисов се отказа от проектокабинета "Росен Желязков"

Борисов се отказа от проектокабинета "Росен Желязков"

Поиска да бъде прекратена процедурата по гласуване

Първи думата в дебатите взе депутатът и бивш премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той заяви, че днес се предлага правителство на ГЕРБ, с доверени министри на Делян Пеевски. Наистина ли се предлагат същите министри със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 г. Това ли е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи днес? Това е правителство от типа - "Забравете за бъдещето". Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото повечето приоритети на правителството разделят, категоричен бе Денков.

Той посочи, че ако правителството, което днес се предлага, ПП-ДБ ще осветляват всеки опит за злоупотреба на обществените средства и корпоративни интереси. Изборните резултати ни поставят в ролята на силна, конструктивна и проевропейска опозиция, закани се Денков. ПП-ДБ ще работят упорито да реализират мечтата си за богата и европейска държава, в която хората искат да живеят и да отгледат децата си.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Георг Георгиев се надявал днешният дебат да запази относително приличие. ПП-ДБ няма силите, достойнството и честта да приемат фактите такива, каквито са. Единствената реформа, която направихте, е в собствената си парламентарна група, стопена на 2/3, критикува Георгиев. Каква точно силна опозиция ще бъдете с 30 човека парламентарна група, обърна се Георг Георгиев към ПП-ДБ.

Според него ПП-ДБ може да формират коалиция само с крайните партии.

Росен Желязков представи кабинет без мнозинство и без тропане по масата

Росен Желязков представи кабинет без мнозинство и без тропане по масата

Кабинетът ще минимизира щети и няма да тропа по масата

Теменужка Петкова също отговори на Николай Денков. "Господин Денков, не се чудете защо вашите правителства падат. Просто не можете", заяде се и Петков с ПП-ДБ. С лъжи дойдохте, господин Денков, и с лъжи си тръгвате, продължи критиките към ПП-ДБ и Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той посочи, че ПП-ДБ никога няма да пораснат и да достигнат на висотата, на която българските граждани очакват. Вие ще имат едно минало, но никога няма да имате бъдеще, изтъкна Ангелов.

Делян Добрев, който е номиниран за министър на енергетиката заяви, че подкрепата за ПП-ДБ е точно нула и ПП-ДБ се опитват да прокарат проруско правителство в България. Най-вероятно септември ще отидем на нови избори и тогава ПП-ДБ ще прокарат проруско правителство, смята Добрев.

Депутатът от БСП Иван Иванов заяви, че "Възраждане" не могат да създадат конструкция на управление. Вие сте стигнали до едно ниво, в което растеж няма. И третия мандат да получите, няма кой да разговаря с вас, посочи Иванов. И все пак по линията на дебатите - БСП няма да подкрепи проектокабинета на Росен Желязков.

ИТН няма да подкрепят проектокабинета на Росен Желязков и ще гласуват против него, заяви от своя страна председателят на парламентарната група Тошко Йорданов.

ИТН подкрепя само и единствено експертен кабинет. "Ако г-н президентът връчи третия мандат на нас, ще отправим покана на всички партии за разговори и тогава ще се види кои партии искат правителство, и кои нови избори", каза Тошко Йорданов.