ДПС и Земеделски народен съюз (ЗНС) намериха допирни точки, за да си взаимодействат на местния вот.
Представители на двете формации проведоха първата от поредицата срещи помежду им. Проблемите на българското земеделие и обезлюдяването на селата обедини двете формации, макар че на европейско ниво те принадлежат към различни семейства - ДПС са част от либералите, а ЗНС - към ЕНП.

Според Лютви Местан срещата между двете партии е нормална, тъй като и двете са с центристка ориентация. По думите му днес ДПС и ЗНС са поставили началото на общите им сериозни усилия за установяване на широк и стабилен политически център. И двете формации не подкрепят политиката на ГЕРБ в сектор „Земеделие". Обсъдено е днес къде по места ДПС и ЗНС могат да си бъдат полезни за местния вот.

За президентските избори не е говорено, тъй като от партията на Ахмед Доган все още нямат категорична позиция дали ще подкрепят кандидат-президентска кандидатура или ще издигнат самостоятелна кандидатура.

Досега политическият център в България беше раздробен, посочи от своя страна и Стефан Личев. Според него това, което сближава двете формации, е фактът, че и ЗНС, и ДПС са партиите най-загрижени за състоянието на българското село.
Стана ясно още, че предизборните срещи между двете партии ще продължат и по места.