Оттеглена е жалбата, подадена от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС" около фракцията в ДПС на Ахмед Доган до Върховния административен съд (ВАС) срещу указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи Нова телевизия. 

Припомняме, комисията поиска от коалициите около лагерите в ДСП на Доган и Делян Пеевски, които подадоха документи за участие в парламентарните избори, да докажат, че Движението за права и свободи не влиза в състава им.

"Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" обаче отказват да махнат от състава си ДПС.

От ДПС на Доган са подали и възражение срещу решението на ЦИК от понеделник да не приема документите за регистрация на двете коалиции по официалния път с входящ номер и час на подаване.

ВАС иска до утре сутрин яснота кой упълномощен е оттеглил жалбата

Централната избирателна комисия е потвърдила пред медията, че жалбата и възражението са оттеглени. Очаква се на заседанието си утре ЦИК да вземе решение дали да допусне двете коалиции до участие в изборите или да окаже регистрацията им след неизпълнението от тяхна страна на указанията да махнат ДПС от състава си.

ДПС на Доган обвиниха Пеевски, че унищожава партията

ДПС на Доган обвиниха Пеевски, че унищожава партията

Пеевски е подал заявление до ЦИК за заличаване на регистрацията на ДПС за частични местни избори

Девет партии и четири коалиции са подали документи в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите на 27 октомври. Документи се приемат в ЦИК до 11 септември.

Повече яснота по казуса с жалбата срещу указанията на ЦИК беше внесена впоследствие от ВАС. От пресцентъра на съда информират, че в деловодството на институцията едновременно с жалбата от Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" е постъпил и отказ от нея

Жалбата е получена в деловодството днес. Тя е от името на коалицията, представлявана от Джевдет Чакъров. В нея се оспорват указанията на Централна избирателна комисия от 4 септември 2024 г., описани в Протокол № 578/04.09.2024 г. от проведено заседание на ЦИК. Те касаят разглеждането по административен ред на депозираното заявление за регистрация на коалицията.

Въпреки заявлението за оттеглянето на жалбата, ВАС ще я разгледа и ще се произнесе в тридневен срок.

Основна червена линия в ДПС - Делян Пеевски и модела му, обяви Илхан Кючюк

Основна червена линия в ДПС - Делян Пеевски и модела му, обяви Илхан Кючюк

Той подозира влияние над ВАС от Пеевски и "аватарите му"

По-късно от Върховният административен съд (ВАС) съобщиха, че са дали срок на Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" до 9,30 часа утре, 9 септември 2024 г. да предоставят пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу Указания от 04.09.2024г. на Централната избирателна комисия, обективирани в Протокол № 578/04.09.2024 г.

Разпореждането по административно дело № 8316 от 2024 г. не подлежи на обжалване.