ДПС подаде ръка на НДСВ за общи кандидати на местния вот.

Партията преминавала към поливариантност на политическото взаимодействие, обяви лидерът Лютви Местан на брифинг след заседание на Централния съвет (ЦС) на ДПС.

Интересно според Местан партията щяла да се позиционира в редица населени места.

Отворени сме към останалите либерални сили в България, информира Лютви Местан. С тях формацията е готова за диалог, за да се намери най-подходящата форма за явяване на изборите.

Той директно посочи за бъдещ разговор НДСВ и дори каза, че ако медиите съобщят, че ДПС подава ръка на НДСВ за съвместно участие на вота, нямало да се разсърди.

Лидерът на партията не изключи столичната партийна организация да излъчи кандидат за кмет на столицата от името на формацията. Много е вероятно партията да издигне свои кандидати за кметове на големите областни градове, както стана ясно от отговора на Местан. Ако питате дали това ще се случи, по-скоро да, подчерта той.

Категорично съдружие не е възможно с Атака и ПФ. Към нито една останала формация нямаме затворени врати, каза Лютви Местан. На никого няма да предлагаме непоискана подкрепа, изтъкна той.

Иначе, Централният съвет на ДПС одобри критериите за кандидатите си за кметове и общински съветници.

Най-важният сред тези критерии е избираемостта на кандидата, умението за работа в екип, информира на пресконференция лидерът на партията Лютви Местан.

Кандидатите също така трябва да притежават управленски качества в условията на децентрализация на местната власт. Местното самоуправление се нуждае от революционизиране, според лидера на ДПС.

Номинациите започват от най-ниските нива от общоселските организации, похвали се той. Сериозна дискусия предизвикала идеята за по-засилена пряка демокрация вътре в партията. На места щяло да има предварителен избор за кандидат-кметове.

Местан е доволен от вътрешната демокрация в партията и от това, че централното ръководство не спускало на структурите си готови безалтернативни номинации. 43 души влизат в централния изборен щаб на формацията.

Централният съвет дава достатъчна свобода на общинските ръководства на ДПС да правят предложения пред областния и централен съвет на партията за най-подходяща стратегия за политическо взаимодействие в общини, в които партията няма ресурс за избиране на кмет със собствена листа, но има решаваща роля за избора на градоначалник.

И отново по темата "Орландовци" - интерес от конфликта имали Патриотичният фронт, според Лютви Местан. Заради засиленото полицейско присъствие в гетата, патриотите щели да кажат, че кабинетът е чул исканията им и на 1 юли щели да обявят, че подкрепата им за управлението остава.
Нас в Орландовци ни няма, обясни Лютви Местан и отново настоя за интеграция на ромите.