15,200 подписа внесе ДПС в ЦИК за участие в президентските избори. Партията е записана под номер 9.

Лютви Местан призова този номер да не се асоциира с номер 9, под който играе Бербатов и който в момента е резерва в отбора си.

ДПС не може да е резервен политически играч, посочи още Местан. По думите му на президентските избори ДПС може да се окаже от онези резерви, които отбелязват златния гол.

Партията ще изчака обявяването на  всички кандидат-президенти, за да реши дали да подкрепи някой от тях. Партията обаче оставя отворена опцията да излезе със своя кандидат-президентска двойка.

ДПС изпраща остро писмо до департамента по изборите на ОССЕ и иска наблюдатели дори и преди изборите, които да наблюдават и работата на ЦИК. Лютви Местан алармира, че се наблюдава тенденция за елиминиране на ДПС от участие в ръководствата на общинските избирателни комисии.

За пример Местан посочи Тутракан, където партията трайно е първа политическа сила, но няма да има свой представител в ръководството на Общинската избирателна комисия. Подобен е случаят в Трън, там представителят на ГЕРБ излиза със следното становище: „След като в общината няма турско население не се полага място на ДПС в ОИК".

У нас се загнездва упорито усещане ,че в ЦИК се заформя нова коалиция", изтъкна Местан. По думите му новата коалиция е между ГЕРБ, БСП и АТАКА, които единодушно вземали решение за отстраняване на ДПС от Общинската избирателна комисия.

На въпрос как ДПС ще внесе "феновете" си от Турция за предстоящото изборно дерби, Местан отговори: „Успехът на един отбор зависи от феновете, но феновете пълнят стадионите само, ако отборът играе атрактивно". Според депутата ДПС владее изкуството на атрактивната политическа игра.

Той посочи, че от 1997 г насам ДПС не познава зигзагообразните трендове на доверието на избирателите, а винаги следва тенденцията на ръст на доверие към партията.