Нещо символично видя лидерът на ДПС Лютви Местан в това, че в деня в който се разпадна 41 НС, партията започва номинирането на следващите депутати.

Централният съвет на ДПС днес заседава в столичен хотел, за да обсъди номинациите за народни избраници. Номинациите се движат от долу на горе, обясни след заседанието Лютви Местан, пояснявайки, че номинациите за депутати ще се правят от местните структури на партията по регионите.
На това ниво се осъществява първото сито, поясни лидерът на партията.

Всяка община може да номинира до 3 кандидати, каза още той. Ако някъде се номинират повече, ще се наложи с вътрешно гласуване да се редуцира броят им до 3.

Номинираните ще бъдат проверени от Централния изборен щаб на партията дали отговарят на критериите. Право да подреди кандидатите за народни представители има Централният изборен щаб на партията, поясни Местан.

По думите му това са процедурите за номиниране на кандидати на една демократична партия.

Кандидатът следва да е избираема личност с обществен авторитет, каза още той. Кандидатът трябва да споделя ценностите на ДПС и либерализма. Не е задължително той да е член на партията.

Номинациите от местите структури трябва да приключат до 25 март. Още в първата седмица на април партията има амбицията да утвърди кандидат-депутатите си за 42 НС.

Лидерът на партията очаква обновяване и нови лица в листите за депутати. Очаквам неизбежно да се стигне до обновяване, категоричен е той, но посочи, че няма да се залагат квоти. Партията ще се съобрази с регионалните си структури.

Кампанията ще се води, както винаги на официалния български език, увери Лютви Местан.
Ако е необходимо, ще се прилага разпоредбата на чл. 36 ал 2 от Конституцията (Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език, б.р.), каза още той.

Лютви Местан препоръча на медиите да сравнят вътрешно партийната демокрация в ДПС и другите партии, като се похвали, че в неговата партия е най-развита вътрешната демокрация.
В своята ПГ, по думите му, се стреми да заложи цялата етнорелигиозна палитра в страната при подреждането на листите.

От днес всички ние, народните избраници, трябва да възстановим правоотношенията си с основната си месторабота, преди да бъдем избрани за народни представители, така той отговори на въпрос дали Делян Пеевски няма да е депутат в 42 НС, след като е поискал от ВСС да го възстанови като следовател.
Припомняме, преди да стане депутат, медийният бос бе следовател.

Самият Местан пуска молба до кмета на община Момчилград да го пусне в неплатен отпуск като началник на образователния отдел на кметството в Момчилград. Лидерът на партията обаче иска неплатен отпуска заради ангажиментите му начело на партията.
Той поясни, че ако не е заемал този отговорен пост, е щял да се върне на старото си работно място.

В следващия парламент, според Лютви Местан, ДПС ще защитава политиката на националните приоритети. ДПС даде най-силния знак за обновяване на своята национална конференция, подчерта той, припомняйки оттеглянето на Ахмед Доган.

На въпрос за разследването срещу неизвестен извършител за побоя над Октай Енимехмедов, Местан посочи, че първо трябва да се отговори на въпроса - кои са тъмните сили, които издигнаха ръката му срещу Ахмед Доган.