Тепърва всички гражданите на Европейския съюз (ЕС) и на Великобритания ще се учим какво е да се разделяме в някои направления. Това заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия (ЕК) у нас Огнян Златев в интервю за БНТ. Според него ситуацията е безпрецедентна.

Все пак Златев не смята, че Европейският съюз е заплашен от разпад след британския референдум.

Той обясни, че европейските лидери се стремят разделянето между съюза и кралството да стане по правилата и да се избегне дългият период на неизвестност. Именно този период можел да даде възможност за финансови спекулации.

По думите на Огнян Златев в последните години Европа излизала от една криза и влизала в друга, като се справя с предишната. В Брюксел били оптимисти, че ще се справят и с тази криза.

Златев е категоричен, че на никого не е приятно, че настъпва разделяне след 43 години ползотворно сътрудничество. Той отбеляза, че след много внимателна преценка трябвало да се види кой ще е пътят за разделяне, който да е от полза и за двете страни.

Огнян Златев намира за съвсем естествени притесненията на сънародниците ни на Острова. Той успокои, че реална заплаха за студентите няма, тъй като във Великобритания имало академична автономия и университетите сами решавали кое е най-добро за тях.

Златев не смята, че повод за притеснение имат и сънародниците ни, които пребивават легално имат документи за самоличност. Той не виждал да предстои някаква драма за тях.