„Прочитът на доклада на ЕК е тема на вчерашния ден. Тема на днешния е какво ще пише в следващия доклад".
Това заяви кандидатът за президент Меглена Кунева по време на пресконференция по повод доклада на Европейската комисия.

По думите й, следващият доклад за напредъка на България вече е започнал да се пише, тъй като вече бяха избрани двама нови членове на ВСС - Кирил Гогев и Нестор Несторов.
„Докладът на ЕК не трябва да се чете просто технически или партийно. Той трябва да се чете държавнически", заяви Меглена Кунева. Според нея трябва да стане ясно къде стои държавата, а не една или друга част от правоохранителната система и това е липсващият елемент в този доклад.

Тя посочи, че когато има желание, има и начин, а когато няма - има оправдание. „Нас не ни интересуват оправданията", подчерта Кунева. Тя отбеляза, че самият прочит на доклада е сам по себе си сигнал за това как ще се развиват нещата в бъдеще.

Според нея има три основни направления, на които трябва да се обърне внимание - липсата на лидерство, водачество и единомислие, липса на отчитане на скритите рискове за бъдещето, включително за икономиката, както и че в този прочит до тук не е направил важни констатации за държавата.

„Няма да давам квалификация на доклада - дали е критичен, дали е добър или не", заяви Кунева. Тя постави акцент върху бъдещата работа, която институциите трябва да свършат, за да бъде следващият доклад за страната ни по-добър.

„Политическите партии не се събраха за пореден път, за да обсъдят как съдебната и правоохранителната система се развива изобщо през последните 20 години и това се вижда в доклада", упрекна Кунева. Тя припомни, че е правила многократни опити да организира такава среща, но неуспешни.

„Няма как да имаш политическа воля и да нямаш резултати", заяви още тя. По думите й, има мълчание от една много важна точка - опорна точка - обединението на нацията. „Каква е целта на нацията?", попита Кунева. Тя заяви, че правоохранителната система, с която всеки гражданин се сблъсква, не дава сигурност на гражданите, на икономиката и на образа на държавата.

Никой обаче не анализира това цялостно, смята още тя.
Кунева обясни, че всеки е „откъснал" от доклада част, която харесва или не. "Всяка от трите власти взе своето парче от доклада и реши да даде механичен отговор. Резултатът ще бъде нулев, защото няма обединена воля на централно ниво. Няма да се получи нищо по този начин", категорична е Кунева.

Трябва сериозно да бъдат обсъдени критериите за избор на членове за определени квоти. „Ако аз получа народния вот, точно това предложение ще бъде основа за начина, по който президентът ще попълва квотите в Конституционния съд например", заяви още Меглена Кунева.
Тя посочи, че докато това го няма, не можем да убедим самите себе си, че е взет най-подходящия човек.

„Политическите сили въобще не се събраха, за да обсъдят препоръките в доклада. Никой не ги повика - нито президентът, нито председателят на НС, нито министър-председателят", упрекна още Кунева.

Тя запита как ще се продължи в това положение и допълни, че става въпрос за бавни и трудни промени, на базата на съгласието, а не на базата на противопоставянето. „Няма да ни помогне в тази изборна година политизирането на прочита на доклада", категорична е още тя.

Кандидатът за президент посочи, че повече от 20 НПО са изготвили конкретни препоръки за платформа в областта на правоохранителната система, но никой не се е поинтересувал от това. Никой не е обърнал внимание на сигналите на неправителствените организации. „Това неглижиране на гражданското общество е липса на политика вътре в страната", убедена е още тя.