Пореден кандидат-кметски дебат в София минава без настоящия градоначалник и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Йорданка Фандъкова.

Този път отсъствието й бе „споделено" и от Георги Кадиев.

Организаторите на дебата от КТ „Подкрепа" поясниха, че са получили категоричен отказа за участие в дебата само от един кандидат, но от толерантност отказаха да посочат името му.

Все пак 13 кандидати за кметския стол в София се събраха в зала „Универсиада", сред които бяха Прошко Прошков, Владимир Каролев и Стефан Софиянски.

Основната тема на дебата е "Ако бъдете избран за кмет на София, какво конкретно ще направите през Вашия мандат в полза на младите хора от столичния град?"

Участниците в дискусията имат по 7 минути да развият вижданията си, а младежки организации ще им поставят по два допълнителни въпроса с подобна проблематика.
От централата на ГЕРБ заявиха, че не знаят за събитието, докато организаторите твърдят, че са изпратили покани на всички кандидати за кметове на столицата.

На първия въпрос „Ако бъдете избран за кмет на София, какво ще направите за младите столичани?" първи отговори кандидатът на ВМРО. Ангел Джамбазки заяви, че сферата на обществения ред и сигурност е тази, в която се чувства най-подготвен и сигурен. По думите му, изключително важно е частните охранителни фирми да бъдат извадени незабавно от училищата, детските градини и детските заведения.

Той изтъкна, че когато родителите заведат децата си на училище или детска градина, те трябва да са сигурни, че има някой, който да се грижи за охраната на децата им. Той посочи, че към момента детските заведения се охраняват от частни фирми, което е крайно неефективно.

По думите му, за да спечелят обществената поръчка, те предлагат много ниски цени. Освен това училищата се пазят предимно от възрастни хора, което е неефективно, тъй като те не могат да осигуряват необходимата охрана. Според кандидата на ВМРО детските учебни заведения трябва да се охраняват от общинската полиция. Джамбазки призна, че идеята за създаване на общинска полиция е добра, но тази структура не функционира както трябва.

„Ние плащаме два пъти за услугата сигурност", подчерта Джамбазки. Той заяви и че има започнат проект, който осигурява видеонаблюдението в районите на столичните училища и детски градини. По думите му, този проект трябва да се продължи.

Основното задължение на един град е да осигури нормалното прибиране на хората вкъщи вечер - необходими са осветени улици и сигурност. Цели паркове като Борисова градина и Западен парк би трябвало да се охраняват по-сигурно и по-добре", коментира още Джамбазки.

НДСВ кандидатът Владимир Каролев заяви, че  няма да дава конкретни обещания. „Никой не може да обещае повече от г-жа Фандъкова, освен г-н Кадиев", коментира Каролев. От 2009 г. има нулева работа по дейността за младежта. „Беше ликвидирана ДАМС в момента, в който беше синхронизиран с европейските изисквания. ГЕРБ обаче създаде уникално министерство, каквото няма никъде в Европа", коментира още Каролев.

Той заяви, че харесва министър Сергей Игнатов, който в момента отговаря за младежта, но по думите на кандидата за кмет той има прекалено много отговорности, за да се занимава и с това. „Бюджетът на комисията за младежта и спорта е 2 млн. лв. На година, което е 0,0017% от бюджета на Столична община", коментира още той и допълни, че ГЕРБ и Атака и там имат мнозинство.

Кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков каза, че младите хора в София през последните години „са дръпнали" много повече от самата община. „Младите бяха тези, които нарисуваха паметника с призива „в крак с времето", те карат скейтове на площадки, които сами са си изградили", припомни Прошко Прошков.

Той подчерта, че младите хора са били тези, които са ходили до администрацията, за да предлагат идеите си, но не са били чути. „Да им обещаем само, че няма да им пречим", призова кандидатът на Синята коалиция и заяви категорично, че младите са много по-напред, отколкото администрацията на София може да бъде.

„Не желая София да бъде град, който да генерира високообразовани емигранти. На младия човек му трябва каквото на всеки един от нас - знания, образование, работа, отдих и спокойствие", изтъкна още той.

По думите на Прошков трябва да се задвижи връщането на общинските паркове и зелени площи, а „велоалеи просто трябва да спрат да се строят на тази цена". Административното обслужване трябва да бъде електронно, ясно, прозрачно и бързо.

„Необходимо е стимулиране на тяхната икономическа активност чрез стимулиране на малкия и среден бизнес, ако успеем да си върнем патримониума на Общинска банка", заяви още Прошков. Кандидатът за кмет на София от Синята коалиция изтъкна, че в програмата му е залегнало осигуряването на безжичен интернет, достъпен за всички.

„Студентски град в този си вид не е витален. Бъдещето на града минава през създаване на друг кампус", смята още Прошков. Той допълни, че студентските общежития трябва да бъдат „изнесени на север в града". „Младите са тази тъкан, която ще направи града жизнен", допълни още той. Сред основните приоритети е и да се обърне особено внимание на децата с увреждания и техните родители. Необходими са повече групи за младите хора с такива заболявания.

Кандидатът за кмет на ОДС Стефан Софиянски заяви, че тези млади хора, които работят срещат проблеми, защото безработицата се отразява и в София. 4000 са безработни в София до 28 годишна възраст в столицата, изтъкна Софиянски. Необходимо е създаването на нови работни места.

„Гаранционният фонд за малък и среден бизнес за млади хора трябва да се възстанови, необходима е агресивна инвестиционна политика", смята още Софиянски.

Материалната база за образованието на младите хора е собственост на общината, смята още той и допълни, че е напълно възможно да се обнови базата. Кандидатът на ОДС посочи, че в момента 140-150 лв. е издръжката на едно дете в детска градина. „Тук категорично поемам като ангажимент - парите, които общината осигурява трябва да вървят след детето и всяко дете да получава тези 80 лв.", обеща още той.

По отношение на транспорта е необходимо да продължават да се спазват преференциални цени за млади хора, ученици и студенти. Трябва да се осигурят условия за отдих и спорт като Софиянски предлага да се възстанови дейността на „Галатея". За повече спорт е необходимо да се изградят много повече спортни площадки.

В областта на здравеопазването общината трябва да има много по-агресивна профилактична политика за младите и децата, убеден е кандидатът на ОДС. „Всички се чувстваме млади. Всички, които сме кандидати ще поемем тази сериозна отговорност към младите и ще спазваме с удоволствие този приятен ангажимент", увери още той.