Досегашният кмет на София и кандидат на ГЕРБ Йорданка Фандъкова печели нов мандат с 60.17 % от гласовете. Това стана ясно, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува данните от гласуването в столицата при 100 % обработени протоколи от секционните избирателни комисии.

На второ място след Фандъкова се нарежда кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков, който е получил 9.62 % от гласовете.

Трети е Михаил Мирчев от БСП. Той е получил 8.40 % от вота на софиянци.

Георги Кадиев, издигнат от "Сердика (АБВ, БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ)", се нарежда на четвърто място с 5.92%.

Пети според вота на столичани е кандидатът на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки. Той е получил 4.88 % от вота.

На 100 % са обработени и протоколите от секционните избирателни комисии за Общински съвет. Резултатите показват, че ГЕРБ ще разполагат с 42.88 % от местата. Листата на Реформаторския блок е получила 16.43% от гласовете, а „БСП лява България" - 9.89%. 4.79 на сто от вота на избирателите са получили кандидатите на ВМРО - Българско национално движение. Листата, водена от Георги Кадиев, е на пето място с около 3.64 %.

В профила си във фейсбук Георги Кадиев изразява съжаление, че все още няма данни за активността, за да знае на колко гласа се равняват процентите, които му отреждат четвъртото място. Оставала и горчилката от потенциални измами, подчертава той.

Кадиев благодари на всички, които са го подкрепили и са дали вота си за личност, а не за партийна номенклатура. Той обещава, че винаги ще бъде отворен сред избирателите.

Георги Кадиев обявява още, че коалиция Сердика има трима общински съветници. Той благодари и на двете леви партии от коалицията, на техните кандидати и активисти, които са показали много качества, амбиция и хъс. Кадиев е убеден, че общинските им съветници ще са ярък коректив на ГЕРБ в местния парламент.

„Що се отнася до мен, оставам като независим народен представител в парламента. Ще бъда онзи трън в петата на политическото статукво и "системните" партии, като какъвто ме познавате. Това е сигурно", зарича се Георги Кадиев.

Кандидатът на левицата за столичен кмет проф. Михаил Мирчев пък поиска касиране на изборите. Той разкритикува БСП, като каза, че е получил предложения с абстрактни обещания и призна, че е имал проблем с подкрепата. Мирчев заяви, цитиран от БНР, че има опорочаване на изборните процедури, а ЦИК и досега не е предоставила данни каква е била избирателната активност в деня на вота като брой гласували, а не като проценти.

Мирчев смята, че логиката на кампанията му е била точно поставена, но не твърди, че в отделните си действия е бил оптимален. Той сподели, че не бил поканен на пресконференцията на БСП в понеделник.

„Аз съм, все пак, един загубил кандидат и БСП, може би, в момента се срамува от мен", заключи той.