Служебният премиер Гълъб Донев даде работен обяд в чест президента на Азербайджан Илхам Алиев в рамките на официалното му посещение в България. В разговор между двамата бе изказано задоволство относно установеното стратегическо партньорство между двете държави.

Донев акцентира върху енергийното сътрудничество и приноса на Азербайджан като надежден партньор и гарант в сферата на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз. Той запозна Алиев със сериозната и целенасочена работа на служебния кабинет за въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка с Гърция, която има основно значение за енергийната сигурност в региона и за диверсификацията на енергийните източници, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Илхам Алиев обеща повече азерски газ за България

Илхам Алиев обеща повече азерски газ за България

Радев: Интерконекторът променя енергийната карта на Европа

Премиерът посочи, че отличното дългогодишно партньорство между София и Баку е добра основа, върху която да се обсъдят възможностите България да получава допълнителни количества газ от Азербайджан.

Той открои потенциалните ползи за двете страни от задълбочаване на сътрудничеството в областта на транспорта и свързаността, предвид стратегическото разположение на България и Азербайджан по протежение на коридора "Изток-Запад".

Донев обърна специално внимание и на двустранните отношения в културната сфера, като даде висока оценка за постигнатите резултати в тази област.