На официална церемония в Гранитна зала на Министерски съвет досегашният премиер Кирил Петков предаде властта на новия служебен министър-председател от четвъртото служебно правителство на Румен Радев - Гълъб Донев. Прозвучаха както химните на България, така и на ЕС. В церемонията участваха и бившите вицепремиери и министри от четворна коалиция ("Продължаваме промяната", ДБ, БСП и ИТН), и новите служебни министри.

Досегашният министър-председател Кирил Петков се обърна към служебното правителство като заяви, че противно на внушенията в обществото условията за апокалипсис в България няма, няма заложени мини, клопки и подводни камъни за провеждането на честни предсрочни избори. Правителството, въпреки световната икономическа криза изгради стабилна основа и българските граждани могат да има спокойствие и предвидимост в следващите месеци, увери Петков. 

Кирил Петков сезира ДАНС за „Балкански поток“ в деня, в който сдава властта

Кирил Петков сезира ДАНС за „Балкански поток“ в деня, в който сдава властта

Нарушения на ЗОП, на екозаконодателството, на КТ

Той напомни още останалите мерки на правителството.  Само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация, похвали се Петков и добави, че няма да се наложи служебното правителство да гаси пожари в социалната система.

1.5 млрд. лв. е излишъкът в бюджета, а над 8.5 млрд. лв. са в държавната хазна, отчете Кирил Петков. Той се надява служебното правителство да продължи борбата срещу корупцията и справедлива съдебна система. Кирил Петков разчита на новите министри да не забравят, че правителството на четворната коалиция бе свалено, защото са ударили схемата за милиард от транспорта. "Битката трябва да продължи, желая ви успех, кураж и смелост", каза в заключение Петков. 

Кирил Петков зове: Не се страхувайте – условия за апокалипсис няма

Кирил Петков зове: Не се страхувайте – условия за апокалипсис няма

Политици, лобисти, обикновени брокери и нови месии

От своя страна служебният премиер Гълъб Донев пожела характер, смелост и мъдрост на колегите си. Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Държавата, за която обикновено се говори за нещо като извън нас, сме всъщност самите ние. Очаквам от всеки работа на 100%, умни решения и смисъл за всеки български граждани, които да имат за цел подобряване живота на обществото, а не поредните политически обещания, изтъкна служебният премиер.

Предстоят политически месеци, които ще бъдат нажежени и служебното правителство има за цел да възстанови нормалния диалог в обществено-политическите отношения, обясни Донев.

Цената на природния газ, цената на горивата, инфлацията, пътищата и много други са темите пред Гълъб Донев.