Трима министри дойдоха в НС при второ четене на държавния бюджет за 2011 година - финансовият министър Симеон Дянков, военният министър Аню Ангелов и просветният Сергей Игнатов. По-късно към тях се присъедини и социалният - Тотю Младенов.

Дебатите стартираха спокойно.

Пламен Орешарски предложи приходната част на макрорамката за следващата година да се увеличи с 2 млрд. лева - като буфер в бюджета.

От ДПС предложиха да се увеличат с 396 млн. лева заложените средства за ДФ "Земеделие". Това увеличение, по думите на Алиосман Имамов, трябва да са за национални доплащания към земеделски производители.

Приходите да се увеличат с 900 млн. лева, е предложението на сините. 600 млн. лева ще дойдат от по-добра събираемост на ДДС, а останалите 300 млн. лева от по-голяма събираемост от акциз.

МФ да се ангажира с увеличение на събираемостта от ДДС и акциз, настоя Иван Костов.

Със 150 млн. лева да се намалят средствата на МТСП за социални разходи, тъй като по думите на Костов Синята коалиция се опасява, че тези пари ще отидат за купуване на гласове.

Има вероятност да се стигне до актуализация на този бюджет, ако бъде приет с тези параметри, смята още лидерът на ДСБ и бивш премиер на страната.

Всички викат дайте да харчим, отговори на горните предложения Валентин Николов от ГЕРБ. По думите му, за да се обосноват тези харчове, от опозицията предлагат увеличаване на приходите. Къде ви е алтернативният бюджет, господа социалисти?, попита той червените депутати. При свитото потребление, не знам от къде ще дойдат тези приходи, заяви още депутатът от ГЕРБ.

Убеден съм, че целия ден и през част от нощта ще се наслушаме на популизъм, каза още Валентин Николов.

На трибуната излезе Корнелия Нинова, която атакува колегите си от мнозинството.

Г-н Николов, не сте загрижени за хората и това си личи от пакета данъчни закони, заяви червената депутатка. Това, за което сте загрижени е контрабандата, допълни тя, мотивирайки се, че дори вече премиерът Борисов и вътрешният министър Цветанов отчитат, че има резерви в това отношение.

Ексфинансовият министър Орешарски бе лаконичен, определяйки изказването на Николов като некомпетентно.

Припомняме, след като Бюджет 2011 бе приет на първо четене, Симеон Дянков каза, че това е бюджет на стабилността. По-късно стана ясно, че има разминаване между очакванията на правителството за ръст на икономиката и прогнозите на ЕК.

Европейската комисия очаква нарастване на брутния вътрешен продукт на България с 2,6 на сто през 2011 г. и с 3,8 на сто през 2012 година. За този година прогнозата е за спад от 0,1 на сто.

Тези стойност са залегнали в тазгодишните есенни икономически прогнози на Европейската комисия за всички страни в Европейския съюз.

ЕК очаква също дефицитът в държавния бюджет на България, оценяван за тази година на 3,8 на сто от БВП, да спадне до 2,9 на сто през 2011 г. и до 1,8 на сто през 2012 година. Българското правителство залага на 3.5 % ръст през следващата година. Бюджетът за 2011 г. ще бъде с дефицит от 1.960 млрд. лева, което е 2.5 на сто от БВП.

Да се увеличат субсидиите за общините с 96 млн. лева, предложи Димчо Михалевски от БСП и допълни: "Смазваме под сурдинка общините."

Основната роля на един бюджет е поддържане на стабилността, коментира и Мартин Димитров. 2011 се очертава като третата година с бюджетен дефицит над 3% от БВП. С всяка една година се отдалечаваме от еврозоната и тази цел става неизпълнима, смята лидерът на СДС.

Според него членството ни в Еврозоната ще повиши доверието към страната ни, икономиката ни ще стане по-конкурентоспособна.

Тъй като ще има възможност да се теглят заеми от банки в страните от Еврозоната, у нас ще паднат лихвите по кредитите.

Трябва да покажем на целия ЕС, че България не отива към сценария "Гърция", че не отиваме към сценария "Румъния", а ще има стабилност, посочи още Мартин Димитров.

Като глупост Павел Шопов определи твърдението на лидера на СДС, че цел на бюджета е да гарантира стабилност. Според националиста цел на един бюджет е да прави политики.

Репликата на Шопов веднага предизвика дуплика от Мартин Димитров, който заяви, че Синята коалиция отдавна не се сърди на Шопов, въпреки че говори по теми, които не разбира.

Никой не инвестира там, където няма стабилност, затова и факторът стабилност е много важен, обясни той на депутата от „Атака."

Синият лидер обаче е притеснен, че в макрорамката за следващата година има много предложения на „Атака" и прогнозира, че ако те бъдат приети на второ четене, дефицитът ще бъде още по-голям от заложения.

37 предложения за разходи предлагали от БСП, обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. В същото време социалистите са представили по-малко източници на приходи. Социалистите предлагали разходи по определени политики и дори определяли конкретни суми, поясни депутатката от ГЕРБ.

Разходите в бюджета са консервативно планирани, каза още тя. Правителството прави по-малко инвестиционни разходи, обясни още Стоянова.

Корнелия Нинова и Мая Манолова веднага й отвърнаха, обяснявайки, че всеки разход е обоснован и са представени алтернативи от къде да дойдат парите за тези 37 харчове.