ДПС и ГЕРБ ще управляват по днешните решения на ЦИК изборния процес на 26 май. Това заяви социалистът Кирил Добрев на брифинг в централата на БСП.
По думите му управляващото мнозинство в ЦИК служебно пренаредило всички районни избирателни комисии.

В РИК има две позиции, които са ключови - на председателя и секретаря и по свое решение ЦИК направи служебно следното разпределение: ГЕРБ имат 29 председателки места и 2 секретарски места в 31 избирателни района.

"Без подпис на ГЕРБ няма нито един валиден протокол от всички 31 избирателни района", атакува Добрев управляващите.

БСП имат 1 председателка място и 13 секретарски места в 14 избирателни района. ОП имат "29 директори на водопади и на атмосферното налягане - хора, които гледат как едни протоколи се движат и се попълват от ДПС и ГЕРБ". ДПС имат 1 председателско място и 16 секретарски места.

Ако се спазваше законът, според БСП, ГЕРБ трябвало да имат 24, БСП - 20, ОП - 8, ДПС - 6 и "Воля" - 4 избирателни района.

"Мъчно ми е за колегите от ОП и им съчувствам, защото те имат 29 сламени човека, които ще наблюдават изборния процес", коментира Добрев и допълни: ДПС и ГЕРБ ще управляват по днешните решения на ЦИК изборния процес на 26 май с мълчаливото съгласие на ОП.

"Разликата между управляващите и опозиция е от земята до небето и не мога да си представя корумпиран опозиционен депутат. Ако в едната ръка имаме артилерия, в другата имаме тръбичка за фунийки." Така социалистът Кирил Добрев коментира оставките и скандалите във властта, придобили известност като "Апартамент гейт".

По думите на Добрев моделът е един и същ и той се транспонира на различни нива. Според социалиста проблемите в страната могат да се разрешат с оставка на настоящето управление и предсрочни избори. По думите на Добрев огромният проблем в антикорупционните институции е дискредитирането на тяхната дейност.

От БСП поздравяват Делян Добрев за втория му успешен опит за оставка и се надяват, че "няма да има скъсани ризи и на "кой ни оставяш".

"Искаме оставки на овластени, които работят с финансов и икономически властови ресурс през последните 10 години. И тук веднага имаме един опозиционен депутат (Делян Добрев б.р.), който през последните години единственото нещо, което е управлявал, е собствената си заплата и може би жена си", атакува Добрев управляващите.

Той призова да има проверки за всички, за които има съмнения, но разликата между управляващи и опозиция е от земята до небето - едните управляват държавата, а другите се опитват да свалят тези, които управляват държавата.

По думите на Добрев огромният проблем в антикорупционните институции е дискредитирането на тяхната дейност. Той не знае как КПКОНПИ ще проверява някой, когато самата комисията е в проблем, и как данъчните ще правят ревизия, когато шефове на данъчните са в проблема. "Дискредитирането на институциите е огромният проблем към днешна дата", отсече още социалистът и допълни, че не знае какво се случва там.