Парламентарната група на ГЕРБ призовава лидера на БСП Корнелия Нинова, партията - мандатоносител, незабавно да върне мандата и президентът Румен Радев да насрочи извънредни парламентарни избори. Това каза в кулоарите на парламента депутатът Тома Биков. 

ИТН готови за разговор за имена, ПП с критики към програмата

ИТН готови за разговор за имена, ПП с критики към програмата

Нинова призна, че въпросът с програмата вече й се струва лесен

По думите му това трябва да се случи, "за да ни изведат от тежката политическа и институционална криза".

Коалицията няма да направи правителство, а симулира правителство... Ако беше така - Нинова нямаше да върне мандата до 15 август. Ако щяха да направят правителство, щяха да го направят и да се решават от редовно правителство, а не от правителство в оставка и парламент без мнозинство - е тезата на Биков.

За ГЕРБ това е "разграждане на българските институции и разпад на българския политически живот". 

БСП ще държи мандата до 15 август

БСП ще държи мандата до 15 август

Отваря се процедура в НС за избор на нов председател на КЕВР

Припомняме, че на 18 юли държавният глава Румен Радев връчи третия, наричан още кризисен, мандат на четвъртата по големина парламентарно представена политическа формация - БСП, след като "Продължаваме промяната" не успя да събере подкрепа за второ правителство с техния мандат, а от ГЕРБ/СДС върнаха мандата на място и без да се опитат да сформират правителство.

Миналата година при предсрочните избори, БСП отново беше избраната от президента партия за съставяне на кабинет.

Веднага лидерът Корнелия Нинова започна консултации за съставяне на правителство, като вчера такива бяха проведени и с независимите депутати. Именно вчера обаче Нинова обяви, че ще е нужно явно повече време. Това стана паралелно обаче с обявяването на решението на Конституционния съд за нелегитимния избор на шеф на КЕВР. В момента би трябвало да тече процедура по съгласуване на цените на природния газ за август месец, но в последните няколко месеца КЕВР утвърждава текущите цени със задна дата, което предизвиква сериозен стрес и недоволство у бизнеса.

Днес стана ясно и че ДАНС е предала на прокуратурата документи за закупките, които прави "Булгаргаз" на природен газ, които представляват риск за националната сигурност. Премиерът в оставка Кирил Петков е в Азербайджан, за да договаря допълнителни количества азерска газ.

По-късно след като изтече запис от заседание на ПГ на ДБ от ГЕРБ поставиха условие до 26 юли БСП или да върнат мандата, или да посочат кандидат за премиер.