Тюрлю гювеч, малко ботокс, клъцни-срежи. С тези думи Димитър Лазаров от ГЕРБ определи Изборния кодекс, предложен от Мая Манолова в началото на второто четене на проекта в пленарна зала. Той обясни, че не е представен цялостния доклад на Временната комисия за Изборното законодателство.

Социалистката Мая Манолова репликира, че Изборният кодекс е внесен още вчера в 19.00 часа в деловодството на НС и е раздаден на депутатите. Тук беше нужна сериозна пластична хирургия, каза тя по повод Изборното законодателство.

„Използвайте български думи. Тези чуждици, свързани с дамската козметика, може да не говорят нищо на много български граждани", призова депутатите председателят на парламента Михаил Миков.

Припомняме, по време на вчерашното заседание временната анкетна комисия приключи с Изборното законодателство, но някои текстове, по които нямаше единодушно мнение, бяха оставени на волята на пленарна зала.

Сред спорните въпроси от вчера бяха провеждането на кампания на майчин език, както и уреждането на въпроса с правилото за уседналост. То обаче най-вероятно ще се запази в сегашния си вид, независимо от настояването на ДПС за отпаднето му от закона.


НС си наложи почти денонощен режим на работа по изборния кодекс
Още...

Във вторник Мая Манолова предупреди, че ако депутатите се бавят с приемането на изборното законодателство, евроизборите може да се проведат по кодекса „Фидосова". Днес пък стана ясно, че управляващите очакват и президентско вето върху новите изборни правила.

Машинното гласуване остава по-скоро експериментално и резултатите от него няма се вземат предвид при определяне на резултатите от ЦИК. В експерименталното подаване на вота може да участва всеки избирател, независимо дали вече е гласувал на същите избори с хартиена бюлетина.

До местните избори догодина гласуването на машина ще остане само "възможност за свикване с технологията" в до 100 секции на един от изборните райони. Преференциалното гласуване на парламентарни избори също може да отпадне от новия Изборен кодекс. Вносителите на предложението от БСП поискаха прагът за разместване в листите да бъде 7%.

Липса на кворум спря днешната работа по изборния кодекс
Още...

ДПС настоява преференциите да важат само в случай, че повече от 50% от гласувалите са упражнили това свое право. ГЕРБ пък настояват прагът да е 5%. Нито един от текстовете не събра необходимото мнозинство, за да бъде приет в комисията на Мая Манолова.

Имена на телевизионни водещи, обвинения и съвети се чуха още в пленарна зала по време на дебатите за Изборния кодекс.
Депутатите се изпокараха здраво заради начина на водене на заседанията от страна на зам.-шефа на парламента Алиосман Имамов.

Крещейки, народният представител от ГЕРБ Светослав Иванов се обърна към Имамов с определението - "Г-н Водещ" и го критикува за начина му на председателстване. "Отстъпете мястото на г-н Миков, защото очевидно и Мая Манолова не спазва правилника", призова Иванов.

В своя защита Алиосман Имамов настоя за това всеки, който го критикува, да посочи кой член от правилника за дейността на Народното събрание е нарушен. "Няма да ви позволя да хабите времето на парламента", отсече депутатът от ДПС.

Лидерът на ДПС взе думата от парламентарната трибуна и посъветва Имамов да напомня на "пламенните оратори, че децибелите не са политически аргумент". "Обръщайте внимание всеки път на грубото незачитане на парламентаризма, което се изразява в обръщението - "водещ". Вие не сте Ники Кънчев. Казвате се Алиосман Имамов", защити го Местан.

От местата си в разговора се включиха и някой депутати от опозицията. Зам.-шефът на парламента обаче заяви, че вече трябва да се чуди дали някой депутати нямат скрити физически увреждания, защото правилника позволява да се говори само от място при наличието на такива увреждания.

"Някой народни представители по-скоро имат ментални увреждания", отсече от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

По-важните решения на второ четене:
Районните кметове вече ще се избират
Уседналостта за момента остава
Гласуването няма да е задължително
Отхвърлено е искането гласуването да е електронно