Днес у нас се произвеждат избори за местни органи на властта и национален референдум. Гласува се от 6 до 19 часа или най-късно до 20 часа.

Регистрирани за участие в местните избори са 71 партии и 3 коалиции. В избирателните списъци са 6 363 238 български граждани и 523 граждани на страни от ЕС, които са обявили, че искат да гласуват.

Кмет на кметство ще се избира в 3192 селища, като в 415 кметства има само по един кандидат. За националния референдум - с въпрос за електронното гласуване, общият брой на гласоподавателите е 6 885 893.

Полицаи ще охраняват на всичките близо 12 000 избирателни секции за утрешния вот, като тази охрана ще продължи до края на изборния процес.

Няма неотворени секции или сигнали за някакви нередности в началото на изборния ден, заявиха за БНР от ЦИК.

24 неправителствени организации са се регистрирали като наблюдатели.

В София, Пловдив и Варна ще се гласува с четири бюлетини: за кмет, кмет на район, общински съветници и референдум.

Бюлетините за всеки вид избори се пускат в отделни урни, като ще има и кутии за отрязъците.

Бюлетината за референдума се поставя в плик и се пуска в отделна урна, като активността в допитването се изчислява според намерените в урната пликове. Бюлетина без плик е невалиден глас, докато плик без бюлетина се зачита за активността и съответно валидността на допитването.

В 50 изборни секции в три района в София - "Триадица", "Възраждане" и "Средец", ще има възможност за машинно гласуване, но само за общински съветници. За кмет на общината, за кмет на района и за референдума гласуването ще е само с хартиени бюлетини. Машините ще бъдат зад параван, така че само избирателят да има видимост към екрана.

Изборният кодекс не допуска поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която ще се гласува. Тази забрана важи за изборния ден до края на гласуването.

Забранено е обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

И на тези избори е забранено заснемането на бюлетината и внасянето на заснемаща техника в тъмната стаичка.

Асоциация "Прозрачност без граници" събира сигнали за купуване на гласове на безплатния телефон 0800 11 224, които след това ще бъдат насочвани към прокуратурата или избирателните комисии.