Над 6 800 000 българи ще имат право на глас на президентските избори в неделя. В страната ще се гласува в 12 418 секции. В чужбина те ще бъдат 325 в 71 държави. Близо 8 000 000 са бюлетините, отпечатани за президентския вот и вече всички областни центрове в страната са снабдени с бюлетините. Малко по-малко са тези за референдума.

Вотът ще е 2 в 1. Гласуваме с две бюлетини. Едната за предпочитаната кандидат-президентска двойка, а другата за референдума. Изборният ден ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20 вечерта, като може да бъде удължен и до 21 часа вечерта. От ЦИК призовават хората да са наблюдателни дали бюлетината им се откъсва пред тях, а не предварително. Както и как правилно да бъде сгъната бюлетината след гласуването.

Всеки гласоподавател има право да поправи на място своя вот като поиска нова бюлетина само веднъж, а членовете на СИК ще бъдат задължени да предлагат бюлетина и за референдума. При загубен документ за самоличност е необходимо да се представи удостоверение със снимка издадено от паспортната служба на МВР, което е единственото изключение. С шофьорска книжка или задграничен паспорт няма да може да се упражни правото на вот.

За четвърти път на избори ще има машинно гласуване. То вече няма да бъде експериментално и ще се осъществи в 500 секции на територията на цялата страна в различни по големина общини. Във всяка сграда, където има машинно гласуване, ще присъства и техническо лице, което да отстранява евентуално възникнали проблеми. 150-те предвидени техници няма да стоят в изборната секция, а ще влизат в нея само при нужда. Предвидени са и 70 резервни машини. За първи път на тези избори ще има и електронно машинно преброяване. Засега то ще бъде само експериментално.

От тази година вотът е задължителен и ако хората не упражнят правото си на глас при два последователни избора от един и същи вид, то те ще бъдат заличени от списъците. За да избегнат това, могат да представят "извинителна бележка".

За целта в съответната община хората могат да представят медицински бележки, заповеди за командировка и всякакви други документи, които доказват невъзможност за гласуване.

От ЦИК показаха бюлетината, с която ще гласуваме за президент и вицепрезидент на 6 ноември. В нея са вписани имената на всички кандидати.

Предпочитанията си трябва да отразим в квадратчето пред имената на предпочитаната двойка. На гърба на бюлетината се поставят два печата, един - като ни дадат бюлетината и втори - след като отразим в тъмната стаичка вота си.

Важно е да знаем, че като влезем в секцията някой от членовете на комисията трябва да откъсне пред нас бюлетината, с която ще гласуваме.

След като упражним правото си на глас, бюлетината трябва да бъде сгъната така, че да се запази тайната на вота. Ако някой избирател сбърка при отбелязване на вота си, има право да получи само още една бюлетина.

В секциите членовете на избирателната комисия трябва да информират хората, че има и гласуване на национален референдум и ако избирателят пожелае - да му се даде бюлетина и за референдум.