Изнесените центрове са мигранти не са лоша идея. Имаме подобрен пример с Италия и Албания. Изнасянето на такива центрове в трети страни е добър пример, който ние ще подкрепим. Това заяви пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев, който е на посещение там за участие в заседанието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съвет. Министър-председателят каза още, че темата за изнесените мигрантски центрове тепърва ще се обсъжда от ръководителите ба европейските страни.

Той подчерта, че България не е започнала подобни преговори с трети страни. По думите му най-добър вариант е да се води диалог с Турция, от където идва мигрантския поток. По думите на Главчев към момента сътрудничеството ни с турските власти за опазването на границата е много добро.

Премиерът се похвали, че към момента обстановката на българо-турската граница е сравнително спокойна и мигрантския натиск е намалял със 70% в сравнение с 2023 г. По думите му в същото време броят на задържаните нелегални мигранти се е увеличил трикратно. Тази тенденцие ще отчете Главче и на заседанието на Европейския съвет. "Това показва много добро състояние на този показател. Аз мисля, че това ще бъде отчетено от колегите от Европейския съвет", коментира той. На форума ще бъде защитена и българската позиция за нелегалната миграция.

Министър председателят засегна и темата за Коридор №8. Той отбеляза, че той е изключително важен и има стратегическо значение. По думите му стани като Италия и Румъния също настояват той да бъде построен. "Коридор номер 8 свързва Запада с Изтока, започва от Италия, през Албания, Северна Македония, в България до Бургас и Варна, а там се засича с един друг коридор - Юг-Север, който е от Гърция през България и Румъния, който е с много важно стратегическо значение. Все повече се засилва значението на Коридор 8 и никой няма съмнение, че трябва да се изгради възможно най-бързо", подчерта премиерът.

Главчев коментира и "Плана за победа" на Володимир Зеленски. Според него формулата за мир тепърва ще се обсъжда. Той подчерта, че позицията на България остава непроменена и правителството ще се придържа към решенията на НС.

По отношение на ситуацията в Близкия изток премиерът заяви, че трябва да има сдържаност и деескалация, както и да се премине към дипломация. Той изтъкна също, че страната ни е добре приета във форматите на ЕС и на Европейския съвет, защото има предвидими позиции.

Албания прави изключение за Италия с мигрантските центрове

Албания прави изключение за Италия с мигрантските центрове

Но няма да приема мигранти от други държави в ЕС