Непознаване на изборния закон, мудна организация и липса на умения за работа с копирната техника. Това са основните критики, които отправи към организацията в изборните секции от Национално движение „България си ти". Що се отнася до изборния ден извън самите секции, наблюдателите на Движението отчетоха няколко далеч по-сериозни проблема и нарушения.

936 души на „България си ти" са били наблюдатели в самите секции, а над 3 200 са следили изборния ден извън тях. Втората група е станала свидетел на директна покупко-продажба на гласове и по-конкретно на заплащане след пускането на бюлетината.

Председателят на Движението Димитър Куцаров разказа за такъв случай в Провадия и отправи сериозни критики към действията на МВР. По негов думи наблюдателите на Движението са затруднили повече извършването на подобни престъпления, отколкото служителите на реда. „Подадохме сигнал за директно плащане до хлебозавода в Провадия, като изрично помолихме служителите на МВР да бъдат цивилни, а те се изсипаха с униформи и сирени", разказа той. Зорки погледи на наблюдателите на Движението все пак са уловили накъде са се измъкнали престъпниците и са насочили органите на реда. По думите на Куцаров, докато полицаите са проверявали документите на лице с две пачки пари в джоба, той е успял да предаде парите на свой съучастник, който се е измъкнал без проблем с колело от погледите на полицията.

Други сериозни нарушения са отчетени в Дупница и Благоевград, където председател на Секционна избирателна комисия в деня преди изборите е прибрал печата в дома си, а други членове на секция предварително са подпечатвали бюлетини.

В град Смолян цял ден лъскави автомобили са правили обиколки, а вечерта се събрали в местен хотел и са се черпели, за което явно са имали повод. По думите на Пламен Първанов - наблюдател на Движението за този град, те са били активисти на ДПС.

В югозападна България е отчетен и случай, в който автомобил, чиито номера Движение "България си ти" е записало и предало на МВР още от сутринта на изборния ден, е извозвал до секциите десетки групи представители на малцинствата.

Общо в деня на изборите париите са работили с около 70 хиляди застъпници, като от Движението се ангажираха до края на днешния ден да предоставят на своя сайт информация за точния брой застъпници за всяка партия.

Множество от СИК-овете не са правили разлика между наблюдател и застъпник, отказвали са да предоставят копие от протоколите, а особено в малките градове и селата членовете на комисиите са имали огромни проблеми при работата си с копирната техника.

„България си ти" даде положителна оценка на работата си със ЦИК, като изтъкна, че от там са откликнали на всяко едно тяхно обаждане. „Основната ни цел е изпълнена на около 80% и ефектът от нея се видя", отчете Куцаров, като подчерта, че неговата организация не разполага с почти никакъв бюджет и всички наблюдатели по региони са действал на добра воля. Няколко мотоклуба са помагали на „България си ти" с непрекъснати обиколки из страната.

Движението разкритикува кампанията на Волен Сидеров, като заяви, че според тях, „Атака" си е купувала гласове, раздавайки печки на определени семейства. Критики получи и Движение „България на гражданите", които като национално движение са били регистрирани и официално от ЦИК и за наблюдатели, като по този начин Меглена Кунева е работила на терен в секциите из страната както с наблюдатели, така и със застъпници.

Позовавайки се на опита, натрупан на тези избори „България си ти", ще оформи и отправи конкретни предложения към следващото правителство за подобряване на изборния процес.