Трябва да бъде съставено стабилно правителство, чиято основна цел е да се пребори с основните проблеми на България - борбата с всеобхващащата корупция, реформа на съдебната власт и да се подготви здравната и образователната система за евентуална нова ковид вълна.

Това заяви на консултациите при президента Румен Радев съпредседателят на "Демократична България Христо Иванов.

"Когато в наскоро излезлия доклад за инвестиционния климат в България на Държавния департамент на САЩ в цели 24 пункта думите България и корупция се използват в едно изречение, то това е абсолютен погром пред надеждата на България, че може да привлече капитали, които да се превърнат в работните места на бъдещето", заяви Иванов.

Станислав Балабанов: Зад гърба ни могат да застанат ДБ и „Изправи се.БГ. Ние идваме“

Станислав Балабанов: Зад гърба ни могат да застанат ДБ и „Изправи се.БГ. Ние идваме“

Не става въпрос за коалиция

По думите му най-оптималният вариант е кабинет да бъде съставен от първата политическа сила "Има такъв народ", а от "Демократична България" нямат интерес към постове.

Подкрепа да, но далеч не на всяка цена, категоричен е Иванов. Подкрепа от ДБ дават срещу реално поемане на ангажименти и реална воля за реформи.

"Плаващите мнозинства много често се превръщат в плаващи пясъци, в които потъва бъдещето. Нужна е парламентарна конфигурация, която да излъчи правителство на дълбоката промяна", добави председателят на "Да, България".

Румен Радев пред ИТН призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад

Румен Радев пред ИТН призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад

ИТН: Осъзнаваме отговорността си да съставим правителство, но не се страхуваме от предсрочни избори

И от градската десница са готови да предложат свой проектокабинет, ако мандатът стигне до тях, подчертавайки обаче нуждата от съставяне на правителство още от първия път.

В разговора си с "Демократична България" държавният глава пък отново преповтори тезата си, изказана и при консултациите с другите партии - нужни са ясни приоритети, върху които да се крепи бъдещото управление. Вариантът предсрочни избори пък следвало да стои най-накрая като възможна опция, докато не се изчерпят всички възможности за намиране на решение.

Радев подчерта за пореден път и важността от прехода към зелена енергетика, както и правилното и ефективно разходване на средствата по плана за възстановяване и устойчивост на ЕС.

"Искам да използвам медиите, за да пресека някои спекулации - не, аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да бъде архитект на една управляваща коалиция. Това е отговорност на Народното събрание и на политическите партии. Просто искам преди за говорим за предсрочни избори да изчерпим всички опции за диалог и намиране на консенсус", добави президентът.