Напрегната ще бъде битката за кметския стол в София. Най-вероятно ще има балотаж, като с най-висока подкрепа стартира Йорданка Фандъкова - 30.8%. На второ място, с малка преднина, се нарежда Прошко Прошков (12.9%), който бележи ръст през последните месеци и на трето - Георги Кадиев (12.4%).

Това сочат резултати от проучване на агенция Алфа Рисърч сред 800 пълнолетни граждани на София, проведено в периода 22 - 29 септември.

Сред обществените нагласи се забелязват две тенденции, които ще окажат сериозно влияние върху изборния резултат. Първата тенденция е удовлетвореност от работата на кмета Йорданка Фандъкова - 44 % от анкетираните изразяват такова мнение, а 40 % дават умерено позитивна оценка за развитието на града. 20 % са на обратното мнение - според тях ситуацията се влошава.

Положителните оценки се дължат основно на подобренията в централните градски зони. Високи обаче остават критичните оценки за състоянието на районите. Според 60 % от интервюираните на кварталите не се обръща достатъчно внимание и в тях няма съществено подобрение.

Втората тенденция е неблагоприятна за сегашната местна управа. Сред огромното мнозинство от избирателите (76%) преобладава мнението за наличието на корупция в управлението на столична община. Това е и един от основните фактори, които стимулират търсенето на алтернатива на сегашния модел на управление на общината.

В изборите заявяват готовност да гласуват към момента 55%-59% от избирателите в София. Нагласите по всичко показват, че най-вероятно в столицата ще има балотаж, като най-вероятни шансове да достигнат до него имат кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, на Синята коалиция - Прошко Прошков и на БСП - Георги Кадиев.

Потенциалът на всички останали кандидати е значително по-нисък от този на тримата водещи. Подкрепа за кандидата на Атака Николай Пехливанов заявяват 2.3% от избирателите, за Стефан Софиянски - 1.3%, за Ангел Джамбазки - 1%, за Владимир Каролев - 0.3%. Всички те са в процес на мобилизация на своите привърженици, но трудно могат да достигнат до водещи позиции.

Не са решили да гласуват 14.9% от анкетираните, категорично заявяват, че няма да гласуват 22.7%.

Дали ще има балотаж зависи от това как тримата водещи в класацията кандидат-кметове ще се справят с предизвикателствата. Пред Фандъкова стои въпросът дали ще успее да мотивира доволните от развитието на града столичани да я подкрепят по-масово, за да се опита да спечели на първи тур и как ще й се отразят съмненията за корупция в управлението на общината, които споделят мнозинството столичани.

Пред Прошко Прошков стои предизвикателството да разшири  кръга на своите симпатизанти извън тясната партийна подкрепа.

При Кадиев е обратното - регистрираната към началото на октомври подкрепа за него е по-ниска от потенциала на листата на БСП. Като се има предвид и факта, че той почти не черпи ресурс извън левите симпатизанти, ключова пред него задача е мобилизирането на БСП електората.