Националният съвет на Движение "България на гражданите", начело с лидера му Меглена Кунева, подаде оставка, следвайки примера на ДСБ и СДС.

По време на пресконференция в централата на партията тя обясни постъпката си като акт на отговорност.

Днес ние всички загубихме, загуби нормалността, заяви тя.
По време на пресконференция в централата на партията тя обясни постъпката си като акт на отговорност. „Днес ние всички загубихме, загуби нормалността," заяви тя. „Аз мога да печеля, когато правилата са ясни и честни", обяви бившият еврокомисар.

Според Кунева 3,5 милиона българи вчера са извършили „вътрешна имиграция", като са се отказали да поемат отговорността към страната и да гласуват. Конфигурацията днес възпроизвежда статуквото. Така лидерът на България на гражданите коментира резултатите от вчерашните избори. Тя подчерта, че когато знае, че е направила всичко възможно и не се е отклонила нито сантиметър от правилното, то решението за оставка не е тежко.

Кунева съобщи, че следващата седмица ще се проведе национално събрание, на което ще бъде избрано новото ръководство на партията. На журналистически въпрос дали смята да се кандидатира отново за лидер, Кунева отговори, че тя лично няма да го направи, защото това трябва да бъде решение на колегите й.

Тя сподели, че й се иска да чуе оценката на президента Плевнелиев за честността на изборите. Тя прогнозира, че както винаги ще има мръсни коалиции и призова гражданите да бъдат много внимателни. Кунева вметна, че не недоумява как ГЕРБ ще изпълнява задълженията си като водеща партия, когато цялото ръководство трябва да се редува да се явява в прокуратурата.

Тя подчерта, че не е изненадана, че предишният парламент сега повтаря състава си и обясни това със свръхфинансирането на основните партии. Като най-голям проблем на миналите избори тя определи липсата на истински дебати и липсата на смелост в политиците да се погледнат в очите.

Лидерът на България на гражданите изказа изключителната си благодарност на всички, които се са доверили на партията й, както и на всички гласували изобщо. Тя обясни, че от партията й никога не са искали нищо повече от това да печелят доверие и няма да се откажат да го правят ден след ден.

Ние мислим това, което говорим и говорим това, което правим, убедено заяви Кунева и призна, че е направила своите изводи от изминалите избори и според нея е загубила, защото не е успяла да убеди достатъчно хора, „че си струва, че има и друг начин за правене на политика без рекет и без страх". Тя обеща средствата на партията винаги да останат честни и коректни и изтъкна - „на победителите честито".

Припомняме, по-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов подаде оставка. Същото стори и лидерът на СДС Емил Кабаиванов.