Гласът на Реформаторския блок винаги е бил гласът на спокойствието. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на парламентарната група на блока Найден Зеленогорски. Той посочи, че групата им била алтернатива на популизма. Зеленогорски обясни пред залата всичко свършено, благодарение на групата на РБ.

Найден Зеленогорски обяви, че ще подкрепят оставката на кабинета "Борисов 2" и предупреди, че страната ще тръгне по опасен път.

По думите му натрупаните 13 милиарда лева във фискалния резерв били примамливи за политическите мишки. Той обаче предупреди, че ако посегнат към него, капанът щял да хлопне.

Зеленогорски призова ГЕРБ, ПФ, РБ за консултации за приемането на антикорупционния закон и гарантиране на финансирането му от бюджета. На българските политици е нужен прагматизъм, а не емоции, подчерта реформаторът.

Борисов призна - народът иска промяна
Обновена

Борисов призна - народът иска промяна

218 депутати от 220 гласуваха "за" оставката на Борисов и правителството

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на свой ред коментира, че ситуацията след вота представяла нови предизвикателства пред политиците. Този резултат бил ясен още при съставянето на правителството при това със странна формула. Тази коалиция не беше стабилна, категоричен бе Карадайъ. В този парламент от трибуната звучал езикът на омразата и ксенофобията.

Според лидера на ДПС пътят на правителството е бил предначертан. Той настоя за стабилност чрез диалог. Да спрем с езика на омразата, поиска Карадайъ и настоя за заедност и единство. Поиска нов обществен договор между политиците и гражданите. Иначе според него промените били неизбежни. От партията на Мустафа Карадайъ искат да не се допуска политическа и парламентарна криза в страната.

Трябва да прекратим деструктивните процеси. Днес трябва да се направим нужен компромис, смята депутатът. Той поиска консенсус за това кога ще се проведат изборите. Поетите ангажименти трябвало да се изпълняват безкомпромисно.

От своя страна лидерът на ДОСТ Лютви Местан обяви от трибуната, че предсрочните избори са неизбежни. Въпросът е дали да бъдат за обикновено Народно събрание или за Велико народно събрание, подчерта лидерът на ДОСТ Лютви Местан по време на дебатите за оставката.

По думите на Местан, българската политика страдала от системни пороци, част от които имат конституционно измерение.

"Нашата теза е, че трябва незабавно да започнат политически консултации за провеждане на избори за ново ВНС, за да отстраним всички пречки пред превръщането на България в модерна евроатлантическа държава", категоричен бе Местан.

По думите му, през 2009 г. Борисов дошъл на власт с ангажимента, че ще е алтернатива на всички партии, на политическото статукво. През 2014 г., в началото на мандата, трансформирал принципа на алтернатива в принцип на "съгласие с всички". Бедата е, че българските граждани възприеха политиката на съгласие в политика на съглашателство, заключи Местан.