Депутатите се събраха в невиждано мнозинство за оставката на кабинета. С аплодисменти герберите посрещнаха министър-председателя Бойко Борисов и предвождания от него кабинет в оставка. Те дори станаха на крака.

220 депутатите бяха в пленарна зала за началото на днешното заседание. 

Оставката на кабинета бе приета с 218 "за" и двама въздържали се депутати от ГЕРБ.

На влизане в Народното събрание Бойко Борисов запази мълчание

Министър-председателят взе думата, за да представи оставката. Както беше обявено кабинетът ще продължи да работи до избор на легитимен кабинет.

Да честитим на победителите, посочи Бойко Борисов. Категорична, ясна, точна победа, призна той.

Поне аз не си спомням, толкова честни избори, доволен е Борисов.

Преди две години държавата беше в критична ситуация, припомни премиерът и припомни как се е стигнало до коалицията с патриоти и реформатори. Успяхме да платим, каквото можеше да се плати, за две години над 4 милиарда лева повече са приходите, похвали се Борисов.

Обществото иска промяна, нещо ново, заяви той. Има партия много по-силна от нас на тези избори, призна Борисов. Много пъти опонентите му го обвинявали, че е диктатор и султан, но след загубата, върнал властта в името на волята на народа. Нямам претенции, че всичко, което правя е незаменимо, посочи премиерът.

За второ правителство на ГЕРБ, настоява Симеонов

За второ правителство на ГЕРБ, настоява Симеонов

Друг да бъде премиерът, обаче иска съпредседателят

"Оставаме на разположение на обществото. Ако един ден обществото реши, сме готови отново да работим за него. Пожелавам успех на г-н Радев и г-жа Йотова", заяви Борисов.

Той сподели, че му станало по-спокойно, като гледал преди 2-3 дни в президентството усмивките и приемствеността между настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев. Борисов подчерта, че за българите вече има нов президент.

"Редното е, за да не вкарва държавата в едно служебно правителство, във второ, направете консултации с г-н Плевнелиев и г-жа Йотова и г-н Радев да поемат функцията си", коментира пред депутатите Бойко Борисов.

Борисов забранил на хората си да участват в служебното правителство

Борисов забранил на хората си да участват в служебното правителство

Той иска да види как БСП и ДПС ще се справят с бюджета

"Направете служебно правителство, което да изкара до изборите, успокойте държавата и управлявайте", призова още той. Ние ще бъдем максимално конструктивни до времето, в което парламентът трябва да работи, допълни Борисов. По думите му, независимо, че не са минали парламентарните избори, има друго разпределение на силите.

Борисов посъветва всички политически партии да чуят какво казват хората на референдума. "Дали ни харесва, или не - това е волята на народа", отсече той и обясни, че ако политическите сили не са съгласни, да обяснят на хората какви са рисковете и какво трябва да се направи.

Искри между Цветан Цветанов и Радан Кънев

Искри между Цветан Цветанов и Радан Кънев

Кънев обвини ГЕРБ, че поставили интереса на партията си над този на нацията

Бойко Борисов подчерта, че бюджетът на една държава отразява приоритетите на правителството. "Ако го бяхме оттеглили, докато дойде парламент, щяхте да кажете, че едва ли не вкарвам държавата в криза", изтъкна той.

По думите му, популизмът взема страховит връх сред политическата класа. Ако новопредложенията в комисиите станат факт в този бюджет, на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд. лв., прогнозира той. Накрая ще счупите държавата, предупреди премиерът в оставка. Той уточни, че знае колко негативи носи това, което казва в момента. "Не искам да говоря с цифри - няма смисъл, никой не иска ид а ги чува вече", отсече Борисов.

Идеята за нов обществен договор между политици и граждани обедини депутати

Идеята за нов обществен договор между политици и граждани обедини депутати

Зеленогорски, Карадайъ и Местан изложиха гледната си точка за оставката

За финал министър-председателят в оставка призова: "Направете така, че след 2-3 години, когато дойде друго управление, да не трябва да почва пак отначало". Въпреки неразбирателството по между ни, 2 години успявахме да се справяме като парламент и правителство, обобщи в края на изказването си Борисов.

След като свърши изказването си Бойко Борисов излезе от пленарна зала и не остана, за да чуе дебатите и изказванията на политическите партии и независимите депутати.

Нинова посочи грешката на Борисов - отнел чувството за достойнство на българина

Нинова посочи грешката на Борисов - отнел чувството за достойнство на българина

БСП имат за цел да покажат че са по-добри

Припомняме, че Борисов подаде оставка, след като кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев загуби президентските избори. Те бяха победени със значителна разлика от издигнатите от Инициативен комитет и подкрепени от БСП ген. Румен Радев и Илияна Йотова.

Това е втората оставка на Бойко Борисов като премиер, след като в началото на 2012 година, след протести в няколко града на страната, Бойко Борисов изненада всички с оставката си по средата на първия си мандат.

Мотив му бе, че не желае да става повод за сблъсъци с хората, полицията да се бие с гражданите и да се лее кръв по улиците.

Оставката бе гласувана Народното събрание и президентът Росен Плевнелиев назначи първото си служебно правителство начело с Мартин Райков.