Вечната дружба между БСП и ДПС се показа и на тези избори. ГЕРБ е единствената партия в годините на прехода, която не е била подвластна на ДПС. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за обсъждане на оставката на правителството.

По думите му, ГЕРБ е единствената партия, издигала кандидат за президент през 2011 г., който не получи подкрепата на ДПС, защото президентът е на всички граждани, независимо от пол, възраст, етнос.

"Изказвам се последен от ПГ на ГЕРБ, защото исках да чуя всички парламентарни групи и това е най-отговорното за най-силната група", изтъкна Цветанов.

ГЕРБ понесла най-голямото неудобство, защото и премиерът, и всички министри, и партийните структури задавали въпроса защо има такова разпределение на министерските позиции, като това не съответства на електоралната подкрепа.

"На Радан Кънев искам да припомня, че ако бяхте лоялни в намеренията си и спазвахте договореното през 2014 г., днес трябваше да сме много повече народните представители, които подкрепят правителството", коментира Цветанов.

Борисов призна - народът иска промяна
Обновена

Борисов призна - народът иска промяна

218 депутати от 220 гласуваха "за" оставката на Борисов и правителството

Вторият в партията на Борисов изтъкна, че никой от парламентарната група не нарушил дисциплината и подкрепяли всяка секторна политика на всеки министър от различните парламентарни групи.

"Водехме се само от националния интерес", изтъкна Цветанов. По думите му, ГЕРБ винаги работили за стабилност. "Днес обаче нямаме възможност да застанем пред избирателите ни и да кажем, че тази стабилност може да продължи", призна Цветанов.

Той припомни, че на извънредните парламентарни избори през 2014 г. народът гласувал в парламента да има 8 парламентарно представени групи. Последвали тежки консултации.

Цветан Цветанов подчерта, че ГЕРБ мислили за националните интереси и затова направили компромис, за да бъде съставено правителство. Със съжаление обаче Цветанов посочи, че не получили това, което очаквали - лоялност.

По-рано в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ Радан Кънев изрази позиция, че ГЕРБ поставили интереса на партията си пред този на българската нация. Именно и това била причината за днешната криза.

Въпросът е какъв е изходът от днешната криза, изтъкна Кънев и посочи, че изходът не е в популизма, който БСП и патриотите предлагат. Изходът от кризата бил в спокойно отношение към темата за бюджета.

Спокойно трябвало да се разгледа темата за мажоритарни избори, за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция на България. Всичко това трябва да бъде предмет на консенсус между политиците, категоричен е тъмносиният водач. В момента обаче той чувал само себични, суетни, популистки изказвания.

Когато ДПС е било във властта, държавата е вървяла напред. Това заяви Четин Казак в отговор на думите на Цветан Цветанов. Той се похвали с успехите на кабинетите, в които партията е участвала. Вие станахте подвластни на антисистемни политически сили, подчерта Казак.

"Вие отворихте широко врати и легитимирахте популизма. Затова за втори път ГЕРБ не може да изкара мандата си", каза още депутатът.

Радан Кънев също реши да отговори от трибуната на Цветанов. Вината не е моя, вината не е наша, каза той. Герберите загубили, защото не искали да скъсат "дебела свинска опашка". Призова го да не се фиксира върху него.