Проектокабинетът на лидера на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов "има едни гарантирани" 29 гласа от ДПС. Това е начинът ДПС да се измъкне от незначителната пета позиция в новия парламент, заяви журналистът Илхан Андай пред БНР.

"Ако не беше ходът на Слави, то днес ДПС щеше да се чуди как да завърти нещата, че да обяснява добро представяне, а реално не е такова", смята Андай. Според него една е била позицията на ДПС до изявлението на Слави Трифонов, а друга след заявката му да управлява с малцинство.

Според Андай, както Слави Трифонов, така и ДПС нямат много голям избор. Слави няма полезни ходове и се нуждае от период до следващите предсрочни избори, в който да не инкасира електорални загуби, и затова е заложил на най-нестандартния вариант, "дори играейки малко като Доган и Борисов", смята журналистът.

По думите му ДПС може или да остане до (лидера на ГЕРБ Бойко) Борисов и да хапе Слави, или да припознае старата формула на Доган за експертно правителство, но издигнато от Слави Трифонов.

Николай Хаджигенов: Отказваме да участваме във Фейсбук република

Николай Хаджигенов: Отказваме да участваме във Фейсбук република

ДПС е най-умният политически играч у нас. Въпрос на време е да се еманципират

В коментар за изборните резултати Андай обясни, че ДПС губи около 40-50 хиляди гласа с отстъпление във всички области. Увеличение на доверието на гласоподавателите се наблюдава в Добрич и Шумен, а феномен отново е Кърджали, посочи в анализа си Илхан Андай.

"Един от важните изводи на тези избори е, че всеки пети глас е от т.нар. бастион", заяви той за предсрочните парламентарни избори от 11 юли.

Там, където няма автентични депесари, партията отчита големи загуби, които калкулират незадоволителното представяне на база на абсолютни числа, коментира резултатите на Движението той.

В България ДПС катастрофира в региони, където (Делян) Пеевски жънеше успехи. "В неговата любима област - Пазарджик, спадът е наполовина. Стара Загора - другата му област, е зле. Във Видин и Враца, където са негови хора. В Плевен и Ловеч е катастрофа" , подчерта Андай. 

Относно обявените санкции по закона "Магнитски", в които попадна бившият депутат Делян Пеевски журналистът коментира, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е бил притеснен от обяснителния режим, в който се е наложило да влезе. ДПС губи много заради Пеевски както у нас, така и зад граница, категоричен е Андай.

Именно Пеевски бил причина за снижените резултати на ДПС от вота.

По повод визитата в Турция на ръководството на ДПС дни преди началото на предизборната кампания Андай коментира: "Машината на Ердоган за печелене на избори не се задейства заради Пеевски. Той очакваше много по-различна реакция от ДПС след срещата в резиденцията край Босфора. И така Ердоган зае позиция - няма да преча, но няма и да помогна.".