Изграждането на мостови съоръжения над река Дунав е част от транспортните приоритети на страната ни.

Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БДЦ Явор Хайтов за възможното изграждане на Дунав мост 3.

Има подписано споразумение между Румъния и България за проучване на възможностите за изграждане на още мостове, които да свържат двете съседни държави. Смесена българо-румънска група ще работи за постигане на целите по споразумението и за уточняване на подготвителните работи.

Предвижда се финансирането на тези подготвителни дейности да се осигурят от програмата за Трансгранично сътрудничество, стана ясно от думите на министър Московски. След това ще се търсят източници за финансиране за финализиране на проекта.

Възможно е третият мост на Дунава да свързва Оряхово и Бекет. Транспортният министър обаче е категоричен- два моста над Дунав не са достатъчни.

Като инвестиция в момента страната ни не може да поема финансирането на Дунав мост 3. Затова трябва да се търсят източници на средства. Спънка за реализацията на моста е инфраструктурата от наша страна. Там, където трябва да е свързаността с моста, е под наклон и е свлачищен район.
Много голяма е инвестицията, която трябва да се направи за прилежащата инфраструктура от българска страна, поясни Ивайло Московски.