Кметът на Монтана Златко Живков, който се бори за четвърти мандат, обвини местната Общинска избирателна комисия, че с политически аргументи иска да го отстрани от изборите.

Повод е отказаната регистрация на дясната коалиция "Заедно за Монтана", която го е издигнала.

Вече трети ден ОИК отказва да се произнесе по жалбите на коалицията, заяви Живков, цитиран от БТА и нарече действията на комисията "скандални".

Златко Живков обяви, че се надява всичко да е само грешка от страна на комисията и регистрацията да премине успешно, но предупреди, че ако това не стане, той ще алармира всички посланици на страни от ЕС, че в България се погазва демокрацията и се отнема на хората правото на избор.

Настоящият кмет заяви, че той и подкрепящата го коалиция ще участват в изборите без значение какъв ще бъде начинът и формата, които ще се изберат.

Лидерът на СДС в Монтана Иво Иванов съобщи от своя страна, че коалиция "Заедно за Монтана", в която влизат 12 партии и една коалиция, е била регистрирана за участие в изборите от ОИК в Монтана.

Към 23,45 часа на 27 август - 15 минути преди изтичане на крайния срок, от ЦИК са съобщили по телефона на ОИК в Монтана, че регистрацията на "Заедно за Монтана" е отхвърлена. Досега ОИК отказва да даде писмени указания какви пропуски в документацията трябва да бъдат отстранени.

Поради това Иванов смята действията на комисията за политически и припомня, че в избирателния кодекс не е предвиден мълчалив отказ при подадени жалби и искания до комисията.

Иванов коментира, че спорът за абревиатурата между две ВМРО-та не може да бъде причина настоящият кмет на Монтана да бъде лишен от правото да се кандидатира за нов мандат.

Припомняме, според някои причината за отказаната регистрация е изписването на ВМРО-НИЕ, като в документите „НИЕ" трябва да е пълнотекстово изписано.