Група българи, живеещи от дълги години извън страната, започват кампания за отпадане от Конституцията на забраната за президент да се кандидатира гражданин, който последните пет години не е живял в страната.

По време на среща в Благоевград между местните предприемачи и ръководството на Съюза за стопанска инициатива Ангел Аленов прочете декларация с искането за конституционната промяна.

Този текст представлява абсолютен анахронизъм, който по никакъв начин не отговаря на съвременните обстоятелства около мобилността на хората, динамиката на техните ангажименти и свободата на предвижване, с която те разполагат по технологични и политически причини, се посочва в декларацията, чиито автори оспорват изцяло необходимостта от подобен запис в Конституцията.

Защо трябва да бъдат наказвани хората, които не са могли да осъществят мечтите и амбициите си в България и са били принудени да се подлагат на изпитания и стрес в непозната среда, без каквито и да са гаранции за постигане на някакви благополучни резултати?
За сметка на това, ако образно казано си чоплил семки и си се къпал в собствената си посредственост на територията на Отечеството ни, ти имаш пълното право да се отправиш към ЦИК с папка документи за кандидатстване под мишница, коментират още авторите на декларацията.

Ако беше жив, Джон Атанасов не би могъл да се кандидатира за президент на България, се констатира в декларацията, като се дава и по-съвременен пример - с българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Обстоятелството, че е била на изключително висок и престижен пост в Световната банка, по неочакван начин спира възможността тя да се кандидатира за държавен глава, макар че много хора биха я подкрепили безрезервно, заявяват инициаторите, според които ангажиментите й в Световната банка са донесли престиж не само на личната й биография, но и на страната ни.

Според авторите на декларацията има нежелание да бъдат премахнати тези текстове от основния закон, тъй като Кристалина Георгиева пречи на „президентските мераци" на премиера Борисов, който има „неистово желание да се спаси в сградата на президентството от задалата се на хоризонта политическа катастрофа на управляващата формация, нарекла се претенциозно ГЕРБ".

В декларацията се твърди също така, че текстове от Конституцията са създадени, за да елиминират конкретни лица от президентската надпревара в края на двадесетия век - изискването да си български гражданин по рождение е формулирано, за да се предотврати евентуалното кандидатиране на Андрей Луканов за президент.
Изискването да си навършил 40 години е написано персонално за д-р Константин Тренчев, чиято евентуална кандидатура е плашела доста хора (и сини и червени) по онова време.
А оспорвания от Аленов и съмишлениците му текст, изискващ пет годишно пребиваване на територията на България е написан лично за самия Симеон Сакскобургготски. На този текст дължим историческият куриоз - цар, станал републикански министър председател, смятат авторите на декларацията.