Доклади от различни институции и организации - от тези на Световната банка, ЕП, ЕК, "Муудис", "Фич" до регулярните мониторингови доклади на ЕК за България, включително и на неправителствени организации като "Фридрих Нойман" и Репортери без граници - прехвърчаха между Елена Йончева и Мария Габриел, като участници в предизборен дебат между водачите на листите на двете водещи в състезанието партии БСП и ГЕРБ.

Включително прехвърчаха взаимни обвинение, че тези доклади се четат както "дяволът чете Евангелието". В желанието си да цитира данни от доклад Елена Йончева дори успя да пропусне времето, с което разполагаше, за да зададе въпрос на опонентката си.

Водачът на листата БСП се спря основно на проблемите на корупцията у нас, стандарта на живот, пенсиите, безработицата, демографската криза, с което атакува правителството и всъщност премиера Бойко Борисов. За да има някакво развитие и успех в борбата с корупцията, Елена Йончева заяви, че тя трябва да се пренесе в Брюксел.

Социалистите с нов сигнал в ЦИК срещу Борисов

Социалистите с нов сигнал в ЦИК срещу Борисов

Призовават Комисията да загърби партийните си пристрастия

"Моята битка повече от две години е срещу липсата на справедливост, срещу корупцията и бедността - битката трябва да се изнесе в Брюксел", заяви Йончева и се позова на извода от доклад на ЕК за обвързаност на предоставяните еврофондове с "местни видни политици". На това изявление Мария Габриел цитира друга част от същия доклад, заявявайки, че опонентката й не цитира коректно, вади от контекста и че изнесеното е обект на правомощия на други власти и институции, а не на действия на Европейския парламент и евродепутатите. Така и се стигна до взаимни предложения да си разменят докладите и съответно данните, в който тон премина и целият останал дебат.

Още в началото на дебата Йончева коментира сигнала на БСП, внесен в ЦИК, за това, че премиерът е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което бе опровергано от Мария Габриел, че новините, включително и тези от сайта на ГЕРБ, трябва да се четат докрай и да не се вадят изречения от контекста. Според обяснението на Габриел, Борисов председателства щаба в рамките на коалицията за разговори между партиите, които влизат в нея. Самият предизборен щаб на ГЕРБ се ръководи от друг човек (бел.ред. Цветан Цветанов).

По темата за намеса на президента Румен Радев в кампанията в подкрепа на социалистите, за което и ГЕРБ внесоха сигнал вчера в ЦИК, Елена Йончева отвърна, че когато има сливане на управляващи и организирана престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив.

БСП настоява Борисов да излезе в отпуск до евровота

БСП настоява Борисов да излезе в отпуск до евровота

По думите на Георги Свиленски ГЕРБ са получили европейски шамар