Кандидат за кмет в село Голяма Раковица, Елин Пелинско, не може да упражни правото си на вот, защото го няма в избирателните списъци за населеното място, което иска да управлява, сигнализира на News.bg потърпевшият политик.

Кандидат-градоначалникът има временна регистрация в селото от 2011 година. Регистриран е на постоянен адрес в селото от юли т.г. Тъй като не са били изнесени списъците с избирателите, които имат право да упражнят вота си там, кандидатът не знаел, че името му липсва и не е подал декларация до 10 октомври, че ще гласува там. "В списъка за референдум ме има, други списъци не бяха изнесени", каза политическият представител.

Освен кандидат-кметът още петима души имат същия проблем и не могат да гласуват за местния вот. Общо петима души са кандидати за кмет на селището с около 418 жители. В списъка с право на глас за референдума е имало 272 души.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че ако постоянният адрес е регистриран след датата 24 април 2015 г., т.е шест месеца преди изборния ден, то в този в този случай човекът няма как да гласува в това населено място, освен ако настоящият му адрес не е там.

Андреев каза, че е следвало човекът да подаде заявление, с което да бъде включен в списъка за гласуване по настоящ адрес, ако е на територията на това населено място, за да бъде включен в този избирателен списък.