Възможността да отпадне мониторинговия доклад от Еврокомисията над България е на кантар. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

"В голяма степен сме на кантарно положение, в което имаме пет позитива и пет негатива. Трябва да работим, за да отпаднат негативите", каза Кирилов. 

За Кирилов е най-важно да падне мониторинга от ЕС

За Кирилов е най-важно да падне мониторинга от ЕС

Наказателен съдия също можел да стане главен прокурор

Той смята, че някои от негативите са по причини, независими от страната ни. Според него е необходимо най-стриктното изпълнение на препоръките, получени в последния доклад на Европейската комисия.

Имаме проблем с недоверието, това е чувствителен елемент в една реформа. По тази причина и усещането за корупция в България е по-високо, каза правосъдният министър. 

ЕК продължава частично наблюдението на България
Обновена

ЕК продължава частично наблюдението на България

Временно прекратени са 3 мерки, но медийната среда се влошава, отчитат от ЕК

За скандала "Апартаментгейт" той обяви, че твърде бързо раздаваме правосъдие в нашето общество. Прокуратурата правилно е отбелязала да не се бърза със заключенията, тъй като върви и данъчна проверка, каза Кирилов. 

Независимостта на съдебната система в България е под заплаха, предупреди Брюксел

Независимостта на съдебната система в България е под заплаха, предупреди Брюксел

Според Йоурова насоката на развитие може да засегне доверието между членките на ЕС

Припомняме, по този скандал оставка подадоха редица управленци, закупили апартаменти на скандално ниски цени, по времето, когато има законова поправка, разрешаваща на една компания да продължи изграждането на небостъргач в София.

Припомняме също, че  КПКОНПИ не е открила злоупотреби при апартаментите на властта. Преди това становище "Апартаментгейт" струва оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента;

- Цецка Цачева като правосъден министър;

- зам.-министър Ваня Колева;

- зам.-министър Красимир Първанов;

- Делян Добрев като народен представител;

- зам. областния управител на София Томи Николов;

- оставка подаде и зам.-министър Александър Манолев

- земеделският министър Румен Порожанов също хвърли оставка. Преди това той поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Впоследствие в скандала с евтините апартаменти бяха замесени и други - председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгев, който не декларирал тераса от 186 квадратни метра, част от апартамента му. Срещу него започна разследване от главния прокурор Сотир Цацаров, а БСП поискаха и неговото отстраняване от органа.

След като стана ясно, че според Строителния надзор терасата на шефа на КПКОНПИ е законна, кметът Фандъкова поиска и получи оставката на шефа на "Общински контрол" архитект Влади Калинов.

След вълната оставки от Антикорупционната комисия обявиха, че няма нарушения, а от Антикорупционния фонд, които първи сигнализираха за проблема, запитаха от къде управленците ни имат толкова пари. Ден по-късно главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че проверката на прокуратурата по случая не е приключила. 

От "Демократична България" настояват за закриване на антикорупционната комисия

От "Демократична България" настояват за закриване на антикорупционната комисия

Според тях с последните си решения се показала несъстоятелността на органа