По всяка вероятност първите, които ще получат мандат за съставяне на правителство ще бъдат ГЕРБ.

Това заяви на извънредна пресконференция на Синята коалиция лидерът на ДСБ Иван Костов.

Поради тази причина той призова Бойко Борисов да се отнесе сериозно и ГЕРБ да започне веднага да работи.

Той посъветва столичния кмет да помисли с кого ГЕРБ биха могли да се коалират, за да могат да обявят това веднага след първите резултати в нощта на изборите.

Припомняме, позицията на Борисов е, че ГЕРБ ще търси самостоятелно управление, което ако не се получи ще откажат мандата и ще излязат в опозиция.
По-рано днес обаче лидерът на ГЕРБ не изключи след изборите да се водят преговори със сините, като ГЕРБ ще предложи своята програма за управление.
Ако искат, ще работим заедно, ако не, или се опитват да ни извиват ръцете - няма да правя коалиция, категоричен е Борисов.

Костов и Мартин Димитров изразиха съжаление по повод несъстоялия се дебат със Станишев, като лидерът на ДСБ изтъкна, че премиерът е направил всичко възможно подобни разговори да се провалят.

Той посочи още, че до момента преди всички национални избори винаги са се провеждали дебати. Сега обаче, по думите му, за първи път дебат между опозицията и управляващите няма да се състои.

Основна вина за това според Костов имат управляващите.

Мартин Димитров и Иван Костов обвиниха правителството, че крие официалните данни за нивата на безработицата, за спада на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие на годината, както и за състоянието на националната здравна каса.

Лидерът на ДБС обвивни още правителството, че няма единна позиция. „Единственото, което обединява управляващите е че никой не знак какво прави другия", заяви Костов. 

Като пример той посочи, че според премиерът няма нужда от такова споразумения, докато Георги Кадиев казва, че има нужда от такова споразумение. Той дори изрази предположение, че премиерът не знае какво означава споразумение с Международния валутен фонд. Димитров призова да не се бърза със споразумението и посочи, че разговори трябва да се водят, но не бива да се бърза с него.

Борисов:
Станишев е много малък, за да иска дебат с мен.
                        Още...

Той допълни, че черният ПР е основното и всъщност единствено политическо оръжие на БСП да се справи в опозицията.На провелата се пресконференция лидерите на Синята коалиция разпространиха писмено обръщение към младите хора, християнската общност в България и сънародниците ни чужбина, в което призовават всички българи да гласуват на изборите в неделя.

Мартин Димитров от своя страна посочи, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е пълно отрицание на Европа, към която България вече принадлежи. Той призова гражданите да не вярват на бивш доносник на Държавна сигурност. Към колебаещите се избиратели Иван Костов се обърна с призива: „Изберете българското” и демократичното, а не Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски или Ахмед Доган.

Според Синята коалиция деморацията е най-добрият отговор на лъжата. По думите на Мартин Димитров премиерът Сергей Станишев няма право и морал да спекулира и да се крие, защото „плаши само гаргите”.

Приватизацията на болниците беше гласувана от 40-то Народно събрание, което беше доминирано от БСП, ДПС и НДСВ. Сега няма смисъл да се крият, коментира лидерът на ДСБ. Според Костов приватизацията не бива да се обявява за зло.

„Приватизацията направи българската икономика да прилича на европейските и отвори пътя на страната към Европейския съюз. Приватизацията, направена от ДПС, от Станишев и дори от Жан Виденов, е по-добра от безвремието, в което ни вкара тройната коалиция”, допълни Костов.

Лидерът на ДСБ заяви, че Синята коалиция възнамерява да предложи нова енергийна стратегия на страната, в която акцентът да бъде върху възобновяемите енергийни източници и спестяването на енергия. Друго намерение на „Синята коалиция” е да се работи за намаляване на необработваемата земя в България, като вероятно това може да стане чрез подходящото законодателство.