Споразумение за общи принципи и действия в здравеопазването подписаха лидерите на ДСБ - Иван Костов, на Българския лекарски съюз (БЛС) - Цветан Райчинов и председателят на УС на Съюз „Единство" - Христо Панчугов.

Документът предвижда ангажименти за законодателни промени в мандата на следващия парламент с цел гарантиран достъп до качествено лечение на гражданите и достойно заплащане в системата.

В отговор на журналистически въпрос „Кой е вашият избирател?", Иван Костов без колебание заяви: „Пациентът" и поясни, че на базата на сключеното споразумение на пациента ще му се осигури електронна здравна карта и правата му ще бъдат защитени със закон.
Това ще създаде легитимна основа на отношенията пациенти и лекуващи. „Обръщам се към всички български граждани да им кажа, че ние виждаме решението на техните проблеми", добави уверено Костов.

Документът е бил предложен от Лекарския съюз, затова шефът на Съюза д-р Райчинов изказа благодарност на политическите формации и почерта, че този документ съдържа стъпките, по които да върви българското здравеопазване.
Според Райчинов новият здравен министър в служебното правителство не би могъл да реализира нито една от стъпките в споразумението. Към него обаче остава настояването на БЛС за смяна на надзора на Здравната каса.

„Беше взет резервът на НЗОК и похарчен за други цели. Държавата окупира ръководството на НЗОК, постави там и хора на монополите", изтъкна Иван Костов.
Той посочи, че пет пъти се е повишил разходът на НЗОК за набавяне на лекарства в сравнение с този в началото на реформата и коментира, че няма друга такава тежко монополизирана сфера, както лекарствената сфера.

Синият ексдепутат Ваньо Шарков съобщи, че трябва да се въведе диференцирана ставка на ДДС за лекарствата и да бъде разкъсана веригата производител - търговец на едро - търговец на дребно.
Той каза още, че според него служебният здравен министър може да промени наредбата по специализациите и да стане така, че българските лекари да остават в България.

Петър Москов коментира, че тест за служебния здравен министър ще е да върне старата методика за финансиране на дейностите.